Het Schip in de Spaarndammerbuurt

Rond het Spaarndammerplantsoen staan de mooiste gebouwen van de Amsterdamse School. Hier zijn drie blokken ontworpen door de inspirator van de Amsterdamse School, architect Michel de Klerk. Het rood-oranje blok staat bekend als Het Schip en is één van de hoogtepunten van de Amsterdamse School.

Book 2 min

Het is gebouwd in opdracht van woningbouwvereniging Eigen Haard. De naam Het Schip is in de volksmond ontstaan, omdat de toren van het postkantoor doet denken aan de boeg van een schip en omdat er twee stoompijp-achtige torens op het dak prijken.

Het gebouw dat in 1921 gereedkwam heeft een zeer expressionistisch uiterlijk, met veel uitstekende, golvende elementen en is vol van kleur, details en kunstwerken. Op het binnenterrein bevindt zich een hofje en een vergaderhuisje. De school met donkergekleurde bakstenen in het midden van het gebouw stond er al. Michel de Klerk heeft de school gewoonweg in zijn gebouw geïntegreerd.

Noordoostgevel, Oostzaanstraat. Beeld: Wikimedia Commons, Jvhertum, CC BY-SA 3.0

Museum Het Schip

In Het Schip bevindt zich tegenwoordig een museum over de Amsterdamse School: Museum het Schip. Het museum heeft meerdere lokaties. Ieder uur is er een rondleiding langs de gebouwen rond het Spaarndammerplantsoen. Ook verzorgt het museum rondleidingen in het voormalige Scheepvaarthuis (nu Grand Hotel Amrath). Bovendien zijn er iedere maand bustochten langs de hoogtepunten van de Amsterdamse School in de stad.

De telefooncel in het voormalig postkantoor van Het Schip.

De telefooncel in het voormalig postkantoor van Het Schip.

Postkantoor

In Het Schip bevindt zich op de kop een voormalig postkantoor. Hier konden de bewoners postzegels kopen en geld sparen. Het interieur is ook ontworpen door Michel de Klerk en nog steeds in originele staat. Het plafond heeft een ronde trapeziumachtige vorm en er is een zwarte basalten vloer met lichtblauwe tegels. Een bezoek aan het postkantoor is een aparte ervaring. Heel bijzonder zijn de telefooncel en spreekcel, met hun glas-in-loodraampjes. De goed geïsoleerde deuren laten zien dat telefoneren vroeger nog echt een privé-gebeurtenis was, waarbij het niet op prijs gesteld werd dat omstanders meeluisterden.

Het torentje aan de achterkant van Het Schip.

Het torentje aan de achterkant van Het Schip. Beeld: Floris van Leeuwenberg.

Museumwoning

Onder het torentje aan de achterkant van Het Schip bevindt zich een gerestaureerde arbeiderswoning waar men zich weer een eeuw terug in de tijd waant. Het meubilair bestaat uit een eenvoudige variant van de Amsterdamse School. Hier is ook een tentoonstelling over de inspiratiebronnen van de Amsterdamse School. Bovendien kan men de trap op en de binnenkant van het wereldberoemde torentje van architect De Klerk bekijken.

Girobus, ontworpen door architect Marnette.

Girobus, ontworpen door architect Marnette.

Straatmeubilair

De Amsterdamse School-architecten ontwierpen in de eerste helft van de twintigste eeuw bijna alle bruggen en het straatmeubilair in Amsterdam. Hierbij was ook weer veel aandacht voor de vormgeving. In de tuin van de lunchroom van Museum Het Schip staat veel straatmeubilair opgesteld. Het gaat onder andere om gemeentegirobussen van Anton Kurvers, een tijdschriftenkiosk van architect Marnette en brughekken van architect Piet Kramer. Ook de beroemde Amsterdamse Krul ontbreekt hier niet.

Zie www.hetschip.nl voor meer informatie.

Omslagfoto: Museum Het Schip

Publicatiedatum: 08/06/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN