Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Wereldplek in Amsterdam: Scheepvaarthuis

Na de opening van het Noordzeekanaal in 1876 bloeide de Amsterdamse haven weer op. Tegelijk verdrong de stoomvaart de zeilvaart. Steeds meer belangrijke rederijen lieten vanuit Amsterdam schepen varen over de hele wereld. Aanvankelijk zaten hun kantoren verspreid over de oostelijke binnenstad en het Oostelijk Havengebied. In 1912 besloten zes scheepvaartmaatschappijen samen een groot en prachtig kantoor te laten bouwen.

Amsterdamse School

In 1916 kwam dit Scheepvaarthuis klaar. Het was ontworpen door J.M. van der Meij, die bij de decoratie hulp kreeg van andere architecten en sierkunstenaars. Het Scheepvaarthuis geldt als eerste pronkstuk van de ‘Amsterdamse School’ (een nieuwe en zeer succesvolle architectuurstroming) en werd gezien als hét symbool van Amsterdam als bloeiende havenstad. Onder meer door het succes van het vliegtuig als nieuw vervoermiddel en de concurrentie van Rotterdam, kwam na de Tweede Wereldoorlog echter de klad in de ‘grote vaart’. In de jaren zeventig verdween de ene na de andere rederij uit Amsterdam. In 1983 werd het Scheepvaarthuis het hoofdkwartier van het Gemeentevervoerbedrijf (GVB). Sinds 2004 is dit het (Indiase) Amrath Hotel.

Op de torennok van het Scheepvaarthuis in aanbouw worden de decoraties afgewerkt. Foto: Bernard Eilers, 1915-1916. Collectie STADSARCHIEF AMSTERDAM.

De Wereldplekken zijn onderdeel van het themanummer ‘Amsterdam Wereldstad’ van Ons Amsterdam. Maandblad over heden en verleden van Amsterdam, november 2011.

Publicatiedatum: 26/10/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.