Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het geheim van het Schuitegat

De Kennemerduinen zijn het hart van het Nationale Park Zuid-Kennemerland. In de Tweede Wereldoorlog is een deel van het landschap dicht bij zee op de schop gegaan. Er zijn toen onder meer veel bunkers aangelegd. In de wederopbouwtijd na de oorlog kwam behoefte aan recreatieterreinen. Toen is het bunkercomplex Schuitegat in de noordwesthoek van de Kennemerduinen herbestemd tot tijdelijk vakantiedorp. Het heeft bestaan van 1951 tot 1988. Later zijn veel bunkers gesloopt of toegedekt. Een van de vroegere bewoners beschrijft in 2011 zijn gemengde gevoelens.

“Jammer, maar je kunt niet meer naar het Schuitegat, om die oude tijd opnieuw te beleven. De ooit zo mooie kuil in het midden van het bunkerdorp is volgestort met puin van de bunkers en ander afval. Enkele zware bunkers zijn onder het zand verstopt of gesloopt en het gebied is nu streng verboden. Er valt niets meer te zien.

Met de bevrijding, die ons na 1945 vrijheid en democratie bracht, zijn we voor een nieuw dilemma gesteld. Want kun je het vernietigen van historisch erfgoed zoals de bunkers en de jarenlang beschermde duinomgeving ‘zorgvuldig beheer’ noemen? En in 2011 is een nieuwe aanslag op het duingebied gepland: de beheerders van de voormalige Kennemerduinen willen een grote zandverstuiving creëren op de voormalige locatie van ons vakantiebunkerdorp ‘het Schuitegat’.

Een geschutsbunker als vakantiehuis. Beeld: © P. Schuurman & E. Scholtenlo.

Ooit was het Schuitegat een vakantieparadijs met achttien bunkers, die waren omgebouwd tot vakantiehuisjes. We vonden ze spannend en er was iets mee, wat de bunkerliefhebber boeit. Ach, de generatie die omstreeks de jaren veertig is geboren is met bunkers opgegroeid. Het vakantiebunkerdorp in de Kennemerduinen heeft er voor ons als kinderen nog een schepje bovenop gedaan: als één van de vaders ons meenam op de toen al illegale bunkertochten, en we allemaal gewapend met een zaklamp een van de grote bunkers binnendrongen…”

Op de Facebookpagina van de Vrienden van het Schuitegat is meer informatie over de plek te vinden.

Publicatiedatum: 17/01/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.