Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Hardlopers zijn doodlopers in Twisk

Op 15 oktober 1811 reisde Keizer Napoleon door West-Friesland naar Den Helder. Ter voorbereiding op zijn komst kregen alle gemeenten waar de keizer eventueel zou kunnen passeren de opdracht hem met voldoende eer te verwelkomen en de wegen en straten te verbeteren. Sommige plaatsen kregen het verzoek hulp te verlenen om de doorreis zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Die medewerking kwam Klaas Slot uit Twisk letterlijk duur te staan.

Dat Napoleon met zijn gevolg vanaf Winkel weer de dijk heeft gevolgd is vrijwel zeker. In het Noord-Hollands Archief bevindt zich namelijk een proces-verbaal over de dood van het paard van Klaas Slot uit Twisk. Klaas had voor deze reis een paard ter beschikking gesteld. Door het letterlijk moordende tempo van de tocht bezweek zijn paard op de dijk tussen Winkel en Kolhorn. Het was een duur paard geweest, want het had Klaas wel 220 florijnen gekost. Het verbaal van het proces en de rekening voor dit verlies waren aan de onderprefect in Hoorn gestuurd. Maar die deed er niets mee. Twee jaar later was Klaas nog steeds niet gecompenseerd voor dit verlies.

Dorpsgezicht van Twisk rond 1780 gemaakt door Jan Bulthuis. Bron: Noord-Hollands Archief, Prenten en Tekeningen Provinciale Atlas.

Auteur: Annelies Aerts (Stichting Provinciale Atlas Nederland)

Publicatiedatum: 07/10/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.