Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Twisk

Binnenkijker: stolpboerderij Olga Hoeve in Twisk Goed toeven in Twisk: de stolpboerderij van Vok en Nel Kay Het dorpsgezicht van Twisk Kadetjesland Twisk Stolpboerderijen in West-Friesland Hardlopers zijn doodlopers in Twisk

Binnenkijker: stolpboerderij Olga Hoeve in Twisk

Voor de serie ‘Binnenkijker’ van Boerderijenstichting Noord-Holland gaat agrarisch erfgoed specialist Anna Groentjes op bezoek bij bijzondere stolpboerderijen. Trotse eigenaren vertellen haar alles over de geschiedenis en het interieur van de stolp. De interieurs verschillen nog meer van elkaar dan de buitenkanten. Bij woonboerderijen zien we de zoektocht naar het toepassen van nieuwe functies, op basis van de oorspronkelijke indeling. Deze keer reist Anna af naar een stolpboerderij Olga Hoeve in Twisk.

>

Goed toeven in Twisk: de stolpboerderij van Vok en Nel Kay

Middenin het stolpenlint van Twisk ligt de royale stolpboerderij van Vok en Nel Kay. Beiden zijn grootgebracht ‘in de stolp’ en weten daardoor alles over het leven in deze typisch Noord-Hollandse boerderij. Van hooibroei tot gierende schoorstenen, in de piramide van de polder is altijd wat te beleven.

>

Het dorpsgezicht van Twisk

Negentiende-eeuwse woonhuizen en oude stolpboerderijen die de lange Dorpsstraat markeren met hun piramidevormige daken: dat is het traditionele West-Friese dorp Twisk. Het is één van de plekken waar je nog veel stolpboerderijen kunt vinden.

>

Kadetjesland Twisk

Ten zuiden van Twisk ligt een stuk zogenaamd kadetjesland, een bijzondere landschapsvorm die maar op enkele plaatsen nog bestaat. Het oppervlak van het land doet aan broden of kadetten denken, vandaar de naam.

>

Stolpboerderijen in West-Friesland

Ina Slot, Cie Geschiedschrijving van het Westfries genootschap, vertelt over de aard en oorsprong van West-Friese stolpboerderijen.

>

Hardlopers zijn doodlopers in Twisk

Op 15 oktober 1811 reisde Keizer Napoleon door West-Friesland naar Den Helder. Ter voorbereiding op zijn komst kregen alle gemeenten waar de keizer eventueel zou kunnen passeren de opdracht hem met voldoende eer te verwelkomen en de wegen en straten te verbeteren. Sommige plaatsen kregen het verzoek hulp te verlenen om de doorreis zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Die medewerking kwam Klaas Slot uit Twisk letterlijk duur te staan.

>