Winkel

Binnenkijker: stolpboerderij met voorhuis Het raadsel van de Westfriesedijk te Winkel opgelost Hardlopers zijn doodlopers in Twisk Klavermannen denken groot De grootste boer van Noord-Holland

Binnenkijker: stolpboerderij met voorhuis

Voor de serie ‘Binnenkijker’ van Boerderijenstichting Noord-Holland gaat agrarisch erfgoed specialist Anna Groentjes op bezoek bij bijzondere stolpboerderijen. Trotse eigenaren vertellen haar alles over de geschiedenis en het interieur van de stolp. De interieurs verschillen nog meer van elkaar dan de buitenkanten. Bij woonboerderijen zien we de zoektocht naar het toepassen van nieuwe functies, op basis van de oorspronkelijke indeling. Deze keer reist Anna af naar een stolpboerderij met voorhuis in Winkel.

>

Het raadsel van de Westfriesedijk te Winkel opgelost

De geschiedenis van de bij Winkel gelegen Westfriesedijk was tot voor kort niet helemaal duidelijk. Maar dankzij een recente opgraving zijn we veel te weten gekomen. Al in 1980 was even verderop tijdens de aanleg van de provinciale weg van Alkmaar naar de Afsluitdijk een doorsnede van de dijk opgetekend, maar er bleven nog vragen open. Toen het Hoogheemraadschap werkzaamheden verrichtte om de veiligheidssituatie op de dijk te verbeteren, kwam de kans om deze vragen te beantwoorden.

>

Hardlopers zijn doodlopers in Twisk

Op 15 oktober 1811 reisde Keizer Napoleon door West-Friesland naar Den Helder. Ter voorbereiding op zijn komst kregen alle gemeenten waar de keizer eventueel zou kunnen passeren de opdracht hem met voldoende eer te verwelkomen en de wegen en straten te verbeteren. Sommige plaatsen kregen het verzoek hulp te verlenen om de doorreis zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen. Die medewerking kwam Klaas Slot uit Twisk letterlijk duur te staan.

>

Klavermannen denken groot

Hoewel je het misschien niet direct zou zeggen, was het dorp Winkel ooit het toneel van een bloedige veldslag. In het jaar 933 versloeg een West-Friese krijgsmacht het leger van de Hollandse graaf Arnulf. De naar macht hongerende graaf moest het onderspit delven tegen de niet te onderschatten West-Friese drang naar zelfstandigheid. En die zelfstandigheid, die proef je nog steeds. Ze zit de West-Fries in het bloed.

>

De grootste boer van Noord-Holland

De grootste boer van Noord-Holland woont aan de Langereis tussen Hoogwoud en Winkel. John Klaver en zijn vrouw Anita hebben maar liefst 400 koeien (het is het jaar 2010) en ze willen uitbreiden naar 750. Een megastal. En denk maar niet dat de beesten overdag in de wei lopen.

>
NL | EN