Winkel

Het raadsel van de Westfriesedijk te Winkel opgelost Klavermannen denken groot De grootste boer van Noord-Holland

Het raadsel van de Westfriesedijk te Winkel opgelost

De geschiedenis van de bij Winkel gelegen Westfriesedijk was tot voor kort niet helemaal duidelijk. Maar dankzij een recente opgraving zijn we veel te weten gekomen. Al in 1980 was even verderop tijdens de aanleg van de provinciale weg van Alkmaar naar de Afsluitdijk een doorsnede van de dijk opgetekend, maar er bleven nog vragen open. Toen het Hoogheemraadschap werkzaamheden verrichtte om de veiligheidssituatie op de dijk te verbeteren, kwam de kans om deze vragen te beantwoorden.

>

Oostzijde 97

Oostzijde 97 was oorspronkelijk een filiaaltje van de Coöperatieve Verbruiksvereniging Zaanstreek. Het verhuisde in de jaren zestig naar de Zaanse Schans waar het een nieuw leven kreeg als het museumwinkeltje van Albert Heijn aan Kalverringdijk 5.
Lees meer

>

Klavermannen denken groot

Hoewel je het misschien niet direct zou zeggen, was het dorp Winkel ooit het toneel van een bloedige veldslag. In het jaar 933 versloeg een West-Friese krijgsmacht het leger van de Hollandse graaf Arnulf. De naar macht hongerende graaf moest het onderspit delven tegen de niet te onderschatten West-Friese drang naar zelfstandigheid. En die zelfstandigheid, die proef je nog steeds. Ze zit de West-Fries in het bloed.

>

De grootste boer van Noord-Holland

De grootste boer van Noord-Holland woont aan de Langereis tussen Hoogwoud en Winkel. John Klaver en zijn vrouw Anita hebben maar liefst 400 koeien (het is het jaar 2010) en ze willen uitbreiden naar 750. Een megastal. En denk maar niet dat de beesten overdag in de wei lopen.

>