Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Het Hoornse Taartarrest: Plaats delict

Op 29 september 1910 werd op de Grote Oost 75 kort na het middaguur een pakketje bezorgd. Dit was het huis van de 84-jaar geworden Willem Markus en zijn vrouw Maria Markus Musman. Willem Markus was op 8 september 1826 geboren in Amsterdam. Later verhuisde hij naar Hoorn, waar hij in 1852 trouwde en een gezin stichtte. Met zijn eerste vrouw kreeg hij twee zoons en een dochter. Zijn eerste vrouw overleed in1879. In1884, op 58 jarige leeftijd, hertrouwde hij met de toen 60 jarige weduwe Maria Musman.

Markus was in 1910 marktmeester en gemeentebode, hij werkte toen reeds 50 jaar bij de gemeente. Als marktmeester was Markus belast met de inning van marktgelden op jaarmarkten (kermis) en weekmarkten. Vandaar dat hij vaak presentjes ontving. In het pakketje dat 29 september werd langsgebracht zat een taart en een briefje van een ‘oud kermisreiziger’ met de volgende tekst:

Begeleidende brief. Deze brief van ‘een kermisreiziger’ zat bij de taart.

“Mijnheer marktmeester. Gister is mij verteld dat u in september 84 jaar is geworden. Ik weet niet welke dag maar wil u toch feliciteeren met die dag en ben zoo vrij u een klein presentje te zenden. Eet u dit maar lekker op en laat het niet oubakken worden. Ik hoop dit een ander jaar nog eens te doen dan is u er nog en ik ook. Een oud kermisreiziger”.

De taart werd ’s avonds aangesneden. Markus hield echter niet van taart, mede omdat hij het jaar daarvoor ziek was geworden van een taart. Zijn vrouw en het 14-jarige dienstmeisje Grietje Appelman namen wel een stuk. Binnen een uur kregen ze last van hevige pijnen en overgeven. Grietje keerde met moeite terug naar haar ouderlijk huis aan de Peperstraat. Maria overleed diezelfde nacht om half drie. Grietje Appelman kreeg daarna snel het sacrament der stervenden toegediend, maar knapte in de dagen daarna wonderwel op. Ze moest wel nog drie weken in bed blijven om aan te sterken. Haar jeugdige veerkracht is waarschijnlijk haar redding geweest, maar ook het feit dat ze na de taart nog enige boterhammen had gegeten. Daardoor had ze extra moeten braken, en had ze het meeste vergif waarschijnlijk uitgespuugd.

 

Foto Grote Oost. In het derde pand van rechts woonden Willem Markus en Maria Musman (Foto uit 1982, Westfries Archief).

Het bleek al vrij snel dat Maria en Grietje waren vergiftigd. Er zat genoeg arsenicum in de taart om twaalf mensen te doden. De politie tastte in het duister. De inwoners van Hoorn waren geschokt. De burgemeester en zijn vrouw bezochten de aangeslagen Markus. Omdat Markus het jaar daarvoor ook via de post een ongezonde taart had ontvangen, werd een bootwerker in Amsterdam met het gebeuren in verband gebracht.

Markus zelf verdacht een mevrouw die hij bij huisveilingen had ontmoet. Op 3 oktober melde zich echter een inwoner van Hoorn bij de officier van justitie in Alkmaar om te vertellen dat een 63-jarige oud-collega van Markus al jarenlang een wrok tegen hem koesterde. Hij was jarenlang een collega marktmeester van Markus geweest. De man was die dag nota bene ook nog naar de begrafenis van mevrouw Markus geweest. Hij werd voor verhoor meegenomen naar het politiebureau aan de Nieuwstraat 23. Hij legde op 4 oktober een bekentenis af. Willem Markus zou uiteindelijk in 1919 overlijden, 93 jaar oud.

Auteurs: Richard Sandbrink en Jan de Bruin

Publicatiedatum: 24/10/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.