Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Festung IJmuiden: onderdeel van Atlantikwall

De aanleg van de Duitse Atlantikwall in de IJmond had zware gevolgen voor de bewoners. Tijdens de oorlog zijn 35.000 mensen uit het spergebied geëvacueerd. Na de oorlog waren 4500 woningen gesloopt of zwaar beschadigd.

In 2010 heeft Cultuurcompagnie Noord-Holland een onderzoek gedaan naar de Atlantikwall in de IJmond en de gevolgen van de aanleg van de verdedigingslinie voor de bewoners. De Historische Kring Velsen heeft voor het project contact gelegd met meer dan 60 mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Cultuurcompagnie Noord-Holland heeft 40 personen geïnterviewd als ooggetuige van de gebeurtenissen tijdens de oorlog. Daarnaast is onderzoek gedaan in de archieven van de gemeenten Beverwijk en Velsen. De resultaten zijn gepubliceerd op atlantikwallplatform.eu.

Bekendmaking.

Bekendmaking.

Verhalen en beelden

Maar de verhalen en documenten over de oorlog in de IJmond zijn voor meer mensen interessant dan geïnteresseeren in de Atlantikwall. Daarom zijn op Oneindig Noord-Holland ook audio- en videofragmenten gepubliceerd, samen met fotomateriaal dat door de getuigen zelf is aangedragen en archiefstukken uit het Noord-Hollands Archief. Op de beeldbank van dit archief zijn afbeeldingen te vinden over de Ijmond tijdens en na de oorlog.

Bekendmaking.

Bekendmaking.

Gevolgen voor de bewoners

Festung IJmuiden gaat vooral over de gevolgen van de Atlantikwall voor de bewoners van de IJmond. De sloop van de bebouwing en de evacuatie van mensen is binnen Noord-Holland van ongekende omvang. De hele Noord-Hollandse kust is tijdens de oorlog ontruimd: Zandvoort, Egmond aan Zee, Bergen aan Zee, Petten, Callantsoog en Den Helder hebben alle hetzelfde lot ondergaan. Petten is zelfs helemaal van de aardbodem verdwenen en na de oorlog op een andere plaats weer opgebouwd. Ook de andere kustplaatsen zijn zwaar getroffen. Maar de situatie in de IJmond is van een andere orde, vergelijkbaar met gebeurtenissen in Den Haag waar 120.000 mensen werden geëvacueerd.

Bekendmaking.

Bekendmaking.

Lijst met getroffen steden.

Op de lijst met getroffen steden prijkt Velsen op de tweede plaats na Middelburg. Het gaat hier om het percentuele verlies van het woningbestand. In absolute aantallen hebben grotere steden als Rotterdam en Den Haag natuurlijk meer woningen veloren.

Lijst met getroffen steden.

Lijst met getroffen steden.

Kaart met verloren gegane woningen in de gemeente Velsen.

Kaart met verloren gegane woningen in de gemeente Velsen.

Publicatiedatum: 06/01/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.