Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Eetcultuur bij de Jonkheren Van Loon

Museum Van Loon is het woonhuis van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon. In 1884 werd het huis Keizersgracht 672 gekocht als huwelijks geschenk door het echtpaar Van Loon – Borski voor hun zoon Willem van Loon en zijn kersverse echtgenote Thora Egidius.  Mede als herinnering aan zijn grootouders besloot Jonkheer Maurits van Loon in 1973 om het huis en de collectie onder te brengen in een stichting en open te stellen voor het publiek. 

Deftige entourage

De reden dat de familie besloot het grote huis aan te schaffen, was niet alleen het familie leven, maar ook het geven van ontvangsten.  Het zeventiende-eeuwse grachtenpand met de grote kamers op de bel-etage vormden hiervoor een zeer passende entourage. Om de nog jeugdige Thora op weg te helpen kreeg zij ervaren personeelsleden van andere families aan de gracht.

Keuken Van Loon 1

Kokkin Leida

Iedere ochtend overlegde Thora met haar kokkin Leida over het programma, het aantal gasten en het menu.  In eigenhandig geschreven schriftjes verzamelde Thora passende menu’s. Een belangrijke taak waren de ontvangstdagen van Thora. Op een vaste dag in de week ontving Thora zodat zijn de andere dagen “niet thuis” kon geven. Dit hield mede samen met haar functie als Dame- du – Palais van Koningin Wilhelmina. Thora bepaalde mede wie wel en wie niet door de koningin werden uitgenodigd voor de officiële ontvangsten op het Paleis op de Dam.

Afblussen met Champagne

Voor haar ontvangsten liet Thora kokkin Leida taarten en koekjes bakken. Voor de grote diners werden uitgebreide menu’s  gekookt. Uit de bewaard gebleven recepten boeken weten welke ingrediënten gebruikt werden. Het valt niet mee naar huidige maatstaven, de grote hoeveelheden boter en eieren zijn enorm. Aan de lijn werd duidelijk niet gelet! Ook aanwijzingen als “afblussen met champagne” roepen vraagtekens op, zou echte champagne zijn gebruikt of zou een eenvoudige cava voldoende zijn geweest? Het museum heeft de laatste jaren een aantal recepten laten nakoken. Naast de hoeveelheden valt ook het werk op, kokkin Leida moet over een engelengeduld hebben beschikt!

Keuken Van Loon 2

Oude rececpten en menu’s

Wat het museum bijzonder maakt zijn niet alleen het huis en de bewaard gebleven portretten meubelen en serviezen, maar juist de bijzondere zaken als de recepten boeken en de meunkaarten. Maar het museum herbergt ook nog een andere bijzondere schat: de livreien. Bij deftige families als de familie Van Loon werkten op de bel-etage uitsluitend mannelijk bedienden die gekleed gingen in een livrei dat speciaal gemaakt werd voor de familie en uitgevoerd werd in de kleuren van de familie zwart, geel en wit. Deze kleuren komen voor uit het wapen van de familie Van Loon.  Een bijzondere groot deel is bewaard gebleven en wordt getoond in de historische kledingkast.

Vroegere leven aan de gracht

Museum Van Loon herbergt voor Amsterdam en Noord-Holland een bijzondere schat aan informatie. Bezoekers kunnen een glimp opvatten van het vroegere leven aan de gracht en het leven van de familie Van Loon. Het leuke is dat de familie Van loon nog steeds betrokken is bij het huis en af en toe nog steeds kijkt in de oude recepten boeken. De risotto van Thora staat nog steeds op het menu. Nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje in het museum en bewonder de tafellakens, de serviezen, het zilver en werp een blik op de menu’s. Nieuwsgierig geworden? Neem dan een kijkje in het museum en bewonder de tafellakens, de serviezen, het zilver en werp een blik op de menu’s.

 

Tekst: Tonko Grever, conservator Museum Van Loon

Keuken van Loon 3

Wil je meer weten over het Amsterdam van vroeger? Bekijk hier de openingstijden van het Museum van Loon en plan je bezoek.

Publicatiedatum: 14/11/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.