Het nieuwe Archeologisch Informatie Centrum (AIC) komt tussen het station van Castricum en de duinen met als hoogste punt de 30 meter hoge Papenberg. De expositieruimte van het centrum komt haaks op het station te staan en is zo’n 11 meter hoog. De inspiratie voor het markante gebouw vonden de architecten in de vroegmiddeleeuwse langgevelhuizen waarvan in de streek op verschillende plekken resten zijn gevonden. Het meest opvallende is de dakvorm als een omgedraaide boot. Dankzij een kap van weervaststaal, het zogeheten Corten-staal, krijgt deze blikvanger een diepwarme, roodbruine kleur.
Bouwen met het landschap
Minstens zo opvallend, maar veel minder zichtbaar, is dat het grootste deel van het centrum onder de grond verdwijnt. Over de tentoonstellingsruimte en de verschillende depots komt een één meter dikke laag zand te liggen, waarmee het omringende duinlandschap wordt nagebootst. Verheijen, architect bij VVKH Architecten en onder meer ontwerper van Naturalis in Leiden, legt uit: “Het karakter van het nieuwe gebied wordt bepaald door het duinlandschap. De depotruimtes worden bedekt met een ‘nollenlandschap’. Een meter zand erop; beter kun je het niet isoleren. Dit ‘bouwen met het landschap’ is dan ook niet alleen stedenbouwkundige van betekenis, maar draagt ook nadrukkelijk bij aan een uiterst duurzame oplossing voor het op een passieve manier beheersen van het klimaat in de depots. Onder de grond krijg je een constante temperatuur waarin de archeologische vondsten optimaal kunnen worden bewaard. Terwijl er veel minder klimaatinstallaties nodig zijn zodat het energieverbruik veel lager uitkomt. Het hele gebouw is daarom voorbeeldig in duurzaamheid.” Hij wijst ten slotte op de symbolische betekenis: “De archeologische schatten kunnen het beste weer onder de grond worden bewaard voor de volgende generaties.”
AIC ligging
Impressie van de situering van het Archeologisch Informatie Centrum dat in 2014 zijn deuren opent in Castricum.
Bekijk video
VVKH Architecten maakte een animatievideo over het nieuwe Archeologisch Informatie Centrum. Je kunt de video hier bekijken.
Publicatiedatum: 12/11/2012
Vul deze informatie aan of geef een reactie.