Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Eerste bom valt op Stammerdijk

De oorlog was maar net uitgebroken of een vliegtuigbom sloeg al een gat in de Stammerdijk. Halverwege de Vinkenbrug en Driemond. In allerijl probeerde men een zandschip in het gat te laten zinken. Maar helaas, de hele Gemeenschapspolder liep onder water. Vee moest snel naar elders gebracht. Wie op de boerderij bleef, bivakkeerde op zolder. Maandenlang. Je kon er alleen per roeiboot komen.

De Duitse bom was bestemd voor het afweergeschut aan het Weesperzandpad maar kwam neer bij boerderij Landlust. Bij de Vinkenbrug sluit de Stammerdijk aan op de Muiderstraatweg. Hier ligt bedrijventerrein De Sniep. Daar had het Nederlandse leger voor de oorlog een vijftal barakken neergezet voor manschappen van de genie. Na de Nederlandse capitulatie gebruikten de Duitsers deze barakken.

Frits Reurekas vertelt in zijn boek ‘Diemen 1940-1945’ dat ze er korte tijd Engelse militairen interneerden. Reurekas woonde op De Sniep en zag hoe er een Duits strafkamp kwam. Beveiligd met een hek van prikkeldraad. En met een wachttoren. Verzetsblad De Waarheid schreef eind 1944 dat hier Duitse deserteurs zaten opgesloten.

Vinkenbrug anno 2000. © Historische Kring Diemen.

Luchtdoelgeschut

De Duitse bezetters hadden bij de Muiderstraatweg (Rijksweg 1) veel militairen samengetrokken. Dit was immers een belangrijke route naar Amsterdam. Zo stonden er bij de Vinkenbrug kanonnen opgesteld. Op De Sniep was een batterij van een luchtdoelafdeling gevestigd. Na de capitulatie van de Duitsers arriveerden bij de Vinkenbrug twee pantserwagens van de Canadese militairen. Aan het begin van de avond van 7 mei 1945. De mannen overnachtten hier te midden van verslagen Duitse militairen. De volgende ochtend trokken de bevrijders de Vinkenbrug over, Diemen in.

Diemen in de Tweede Wereldoorlog

Op de eerste dag dat de Duitse troepen in mei 1940 ons land binnentrokken, viel in Diemen al meteen een vliegtuigbom. Het zou niet de laatste zijn. De oorlogsjaren hebben zichtbare sporen nagelaten in Diemen. Er staan enkele monumenten in Diemen en op de joodse begraafplaats ligt een bijzonder urnenveld. Maar de meeste plekken die in de jaren 1940-1945 een belangrijke rol hebben gespeeld, passeer je zonder te weten wat zich daar heeft afgespeeld.

De inwoners van Diemen hebben dagelijks de gevolgen ervaren van de Duitse bezetting. Verzetslieden pleegden hier aanslagen op treintransporten. Aan de Ouderkerkerlaan rolde in het grootste geheim verzetsblad Vrij Nederland van de pers. Joodse buren bleken plots vertrokken. Een hele woonbuurt moest tegen de vlakte om Duitse soldaten bij een bunkermuur op de Hartveldsebrug een ruimer schootsveld te geven. In een koude wintermaand hobbelden ernstig ondervoede kinderen ’s nachts in onverwarmde vrachtwagens naar pleeggezinnen in Friesland. Daar was meer eten dan de gaarkeuken aan de Muiderstraatweg bood.

Publicatiedatum: 26/11/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.