Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Duinwijk

Omgeven door villa’s uit de jaren 1920 – 1930, staat op de hoek van de Zeestraat met het Harmonielaantje een laag achttiende-eeuws gepleisterd huisje. Aan de straat staat een hek tussen twee bakstenen pijlers met op de dekplaten de letters DUYN WYCK. Het huis en hek vormen samen met de naam van de Duinwijklaan de herinnering aan de buitenplaats die hier ooit lag.

Gesticht in 1649

De hofstede Duinwijk wordt volgens Scholtens in 1649 gesticht. Een naam van de stichter of namen van volgende eigenaren zijn echter niet bekend. Op een kaart van Beverwijk uit deze tijd staat de hoek van Duinwijk wel, maar het gebied is niet ingetekend. Stichting van het buiten in of na 1649 is daarmee waarschijnlijk. Historische verbeeldingen van Duinwijk staan wel op achttiende-eeuwse kaarten. Daarop is te zien dat het gebied van Duinwijk lag in de driehoek tussen de Zeeweg, de Kleine Houtweg en de Duinwijklaan.

Duinwijk

Gedeelte van Noord-Kennemerland , Hendrik de Leth, 1732.

De eerste twee straten liggen er nog. De Kleine Houtweg met de parallel daaraan gelegen waterloop begrenst het terrein aan de oostzijde, ter hoogte van het begin van het huidige Harmonielaantje. Volgens het kaartmateriaal stond het huis aan de oostzijde van de driehoek en wordt de punt van de driehoek verder ingevuld met boomgaard en tuin in een geometrische structuur. In de achttiende eeuw zijn het nog bestaande tuinmanshuis en het toegangshek aan de Zeestraat gebouwd. De eigenaar moet er toen dus nog volop gebruik van hebben gemaakt. Het tuinmanshuis is een langgerekt witgepleisterd huis van een bouwlaag met een zadeldak tussen topgevels. Aan de kant van de Zeestraat staat tegen de lange oostgevel een lage aanbouw onder een aangekapt lessenaarsdak. De vensters met de kleine roedeverdeling zijn recent aangebracht, op foto’s uit de jaren ’60 van de twintigste eeuw zitten er negentiende-eeuwse vensters met een grotere roedeverdeling. Aan de schoorsteen hangt een luidklok voor het bijeenroepen van tuinlieden.

Duinwijk

Herinnering aan Duinwijk. Foto: Cultuurcompagnie Noord-Holland.

Landschap Noord Holland / Cultuurcompagnie

Publicatiedatum: 30/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.