Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Dik Trom Oud en Nieuw

"Wel, wel, wat een driedubbeldikke jongen is dat! Zoo 'n dikzak heb ik nog nooit gezien! 't Is zoo waar een natuurwonder! Welke bolle wangen en zie me die armen en beenen eens aan! Als die jongen zoo moet blijven doorgroeien, kan hij later niet meer door de deur."

“Och, och, wat een jongen! Nu, moedertje, van harte gefeliciteerd, hoor; ik wed, dat je genoegen aan dien jongen zult beleven. Hij kan wel voor twee tellen, en wat ziet hij er lief uit. Ik vind hem een recht lieven jongen, maar wat zal hij kunnen eten! ‘Nu, man, vind je het geen bijzonder lief kind?’ vroeg zijne vrouw. ‘En wat is hij dik, niet waar?’ ‘Wat zullen we er aan doen, Griet? ’t Is een bijzonder kind, dat is-ie.'”

Illustratie van Joh. Braakensiek uit 'Dik Trom en zijn dorpsgenoten' door C. Joh. Kieviet. Beeld: Janwillemsen, flickr.com

Het succes van de Dik Trom boeken

Dik Trom was een jonge held in zes boeken van onderwijzer en schrijver C. Joh. Kieviet. Het eerste boek verscheen in 1891. Als kleine jongen groeide de schrijver op in Hoofddorp, maar op 25 jarige leeftijd verhuisde hij naar Etersheim. In dit Noord-Hollandse boerendorp aan de Zuiderzeedijk werd hij in 1883 benoemd tot hoofd van een klein schooltje met maar één klas. Hier schreef Johan Kieviet het boek ‘Uit het leven van Dik Trom’, het eerste deel uit een serie van zes boeken.

Als onderwijzer vond Kievit de jeugdliteratuur uit zijn tijd veel te saai en te braaf. Daarom begon hij zelf een boek te schrijven waarin kinderen juist ondeugend konden zijn en veel spannende avonturen meemaakten. Veel andere leraren en ouders waren het hier niet mee eens en het boek verkocht in het begin dan ook niet goed. Pas nadat de tweede druk van mooie plaatjes was voorzien, vlogen de boeken over de toonbank. Aangemoedigd door dit succes schreef Kievit nog meer boeken, zoals ‘De dorpsgenoten van Dik Trom’ en ‘De avonturen van Dik Trom’. Dik Trom werd de beroemdste kinderheld van de twintigste eeuw.

Dik Trom op de ezel; Illustratie van Joh. Braakensiek uit 'Dik Trom en zijn dorpsgenoten' door C. Joh. Kieviet. Beeld: Janwillemsen, flickr.com

Dikke deugniet

Dik Trom was al dik bij zijn geboorte. Hij had een hekel aan school en wanneer hij maar kon, deed hij stoute dingen. Hij was een echte deugniet en hield iedereen in het dorp voor de gek. De schooljuffrouw, de smid, de molenaar, de vissers, boeren en zelfs de burgemeester en de veldwachter waren niet veilig voor zijn streken. Flipse, de veldwachter, wist hij zelfs op te sluiten in de gevangenis onder het stadhuis. Dik Trom is echt beroemd geworden door zijn avontuur met een ezel. Dit wispelturige dier, dat niemand op zijn rug duldde, werd door Dik bedwongen doordat hij omgekeerd op zijn rug ging zitten en de ezel bij zijn staart vasthield. In een ander verhaal kun je meer lezen over de avonturen met de ezel.

Illustratie van Joh. Braakensiek uit 'Dik Trom en zijn dorpsgenoten' door C. Joh. Kieviet. Beeld: Janwillemsen, flickr.com

Behulpzaam karakter

Dik Trom deed ook een heleboel goede dingen. Zo temde hij een op hol geslagen paard, gaf hij een zieke man te eten en hielp hij een blind meisje. Ook duwde hij een jongen in de sloot die een meisje haar appel afnam! Toen hij iets ouder was, werkte hij heel hard voor de molenaar, de dokter en vele anderen. Toen zijn ouders moeilijke tijden doormaakten kocht hij voor hen een winkeltje dat vrij kwam. In Etersheim bestaat nog steeds het kleinste winkeltje waar Dik Trom voor twee centen snoep kocht zonder te betalen. Toen de winkeldame hem daar op wees, nam Dik de zuurtjes uit zijn bolle wangen en legde ze terug op de toonbank. Dat is typisch Dik Trom.

Illustratie van Joh. Braakensiek uit 'Dik Trom en zijn dorpsgenoten' door C. Joh. Kieviet. Beeld: Janwillemsen, flickr.com

Het leven van vroeger

In de boeken van Dik Trom kun je lezen hoe het was om meer dan honderd jaar geleden te leven in een klein dorpje op het platteland. In het dorp Etersheim waar je nu bent, lijkt de tijd te hebben stil gestaan. Het dorp trekt veel toeristen die genieten van de oude gebouwen in Etersheim. Zo zijn er een museummolen, een torenloze kerk met oude begraafplaats, mooie boerderijen en hele oude sluizen in de IJsselmeerdijk. Al wandelend door het oude dorpje kun je je goed voorstellen hoe het er in de tijd van Dik Trom heeft uit gezien!

In 2010 is er een nieuw boek over Dik Trom verschenen. Het is geschreven door de achterkleinzoon van Johan Kieviet. In dit boek is de oude Dik Trom modern geworden, maar hij is nog even moedig en ondeugend als vroeger! Ook zit hij nog vol streken en goede daden. De Nieuwe Dik is niet zo lang geleden uit de stad verhuisd naar een dorpje op het platteland. In het dorp woont hij met zijn familie in het oude huis van zijn opa. Op de eerste dag na de vakantie zit er een nieuwe jongen in zijn klas: Ntoros, die met zijn familie uit Kenia is gevlucht. Als Ntoros later op het schoolplein wordt gepest, neemt Dik het voor hem op en worden ze vrienden. Samen met Diks beste maatje Tim richten de twee een geheime club op: de Orde van de Speer.

Bron: Gemeente Zeevang

Boekomslag De Nieuwe Dik Trom uit 2010

Publicatiedatum: 02/05/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.