Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Dennenheuvel en Bloemoord

Van de oude buitenplaats/villaterrein Dennenheuvel zijn enkel nog het koetshuis met koetsierswoning en het oude boombestandover. Wat nu een gewilde woonomgeving is was twee keer in de geschiedenis de plek voor bijzondere tuinvormgeving.

Geschiedenis

Het driehoekige terrein van Dennenheuvel tussen Herenweg, Zandvaart/Kadijk en Prinsenlaan bestaat uit twee duidelijk gescheiden delen; het heuvelachtige hoogland en het vlakke laagland. Het hoogland aan de Herenweg omvat een terrein dat in de achttiende- en negentiende eeuw bekend stond als het Keukenduin.

Villa Dennenheuvel op een foto uit 1909. Collectie Noord-Hollands Archief.

Graf van Rousseau

Het vlakke laagland was in ieder geval rond 1730 nog een blekerijterrein met een klein huisje, de ‘bleek van mevrouw Marselis’. Later werden hier bollenvelden aangelegd. Het heuvelachtige duinterrein van het hoogland fungeerde als overbos van buitenplaats Meer en Berg aan de overkant van de Zandvaart. Waarschijnlijk maakte Jan David Zocher sr. rond 1794 een landschapstuin met slingerpaden, waarbij hij gebruik maakte van de natuurlijke vijver (een duinrel). Op een kleine landtong in die vijver liet Jacob Abraham van Lennep vervolgens een gedenkteken plaatsen voor Jean-Jacques Rousseau. Inspiratiebron hiervoor was het Rousseau-eiland in het landschapspark van Ermenonville in Frankrijk. De urn weerspiegelde in het water van de vijver en de beplanting met treurwilgen vervolmaakte deze plek van zoete melancholie. Het ‘Graf van Rousseau’ was al voor 1880 weer verdwenen.

Het graf van Rousseau in Ermenonville nagebootst op Meer en Berg. Collectie Noord-Hollands Archief.

Soeka Brentie

In 1840 liet de industrieel Paul van Vlissingen (1797-1876) op het hoogland door Jan David Zocher jr. zijn Villa Soeka Brentie (Rust na Arbeid) bouwen. Bij Soeka Brentie hoorde de nog bestaande witte tuinmanswoning in chaletstijl (Kadijk nr 29) uit 1863 met een later aangebouwde paardenstal.
In 1888 werd villa Soeka Brenti gesloopt en vervangen door de nieuwe villa ‘Dennenheuvel’ op een andere, hoger gelegen plek. Voor de villa die ontworpen was door architect J.A.G. van der Steur werd een nieuw koetshuis met stal en koetsierswoning gebouwd op de hoek van Herenweg en Prinsenlaan. Het schilderachtige gebouw bestaat nog.

Luchtfoto van buitenplaats Dennenheuvel, 1925. Collectie Noord-Hollands Archief.

Verbinding hoogland en laagland

Het laagland werd tot begin twintigste eeuw gebruikt als blekerijterrein en later als bollenveld annex vinkenbaan. In 1920 liet A.S. Berg, directeur van modehuis Hirsch en toenmalige eigenaar van Dennenheuvel, hier een vierkant ‘logeerhuis’ bouwen dat hij Bloemoord noemde. Toen Dennenheuvel en Bloemoord in 1925 door F.R.U. Rhodius Bunge werden gekocht, liet deze het hoogland met het laagland door een spectaculaire formele tuin verbinden. De landschapsarchitect L.A. Springer slaagde erin om het niveauverschil van zes meter tussen het hoog- en het laagland door middel van terrassen te overbruggen en op deze manier een samenhang tussen villa Dennenheuvel en huis Bloemoord te creëren.

De formele tuin is nu verdwenen. Ook de negentiende-eeuwse Villa Dennenheuvel is afgebroken rond 1980. Op de plek van de negentiende-eeuwse villa bouwde de architect W.J. Vercouteren in 1987/’88 het appartementencomplex Dennenheuvel. Het park van Dennenheuvel is een Rijksmonument.

Dennenheuvel is niet openbaar toegankelijk.

Appartementencomplex Dennenheuvel te Heemstede, 1998. Collectie Noord-Hollands Archief.

Auteur: Christian Bertram.

Literatuur:

Publicatiedatum: 30/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.