De Westerkerk: historisch hart van Enkhuizen

De Westerkerk wordt gerekend tot de 100 mooiste rijksmonumenten van Nederland en is te vinden in het historische hart van Enkhuizen.

Book 1 min

Waarschijnlijk is de Westerkerk rond 1470 gebouwd. Oorspronkelijk was het de katholieke Gommaruskerk, totdat deze door de protestanten werd overgenomen in 1572. Vanaf dat moment werd de kerk de Westerkerk genoemd.

Deze laatgotische kerk is gebouwd langs de heilige oost-westlijn: Er werd in het Christendom gebeden naar het oosten. Daar kwam het licht vandaan, en men geloofde dat Christus daarvandaan zou wederkeren.

Gezicht vanuit de Westerstraat op de hoofdingang van de Westerkerk te Enkhuizen, 1921. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

Het koorhek stamt uit 1547 en aan de oostkant staat het wapen van Keizer Karel V afgebeeld. Ook de preekstoel dateert uit de zestiende eeuw. Op de zijpanelen staan met houtsnijwerk de vier evangelisten en Johannes de Doper afgebeeld. Een andere historische bezienswaardigheid in de Westerkerk is de orgelkas uit 1549. Hoewel dit orgel door de eeuwen heen veranderingen heeft ondergaan en onlangs gerestaureerd is, wordt het sinds de jaren ‘90 niet meer gebruikt, want er zit geen orgel in. De Stichting Westerkerk te Enkhuizen hoopt met behulp van fondsen een nieuw orgel te kunnen plaatsen om het wederom in gebruik te kunnen nemen.

Dit verhaal is onderdeel van het thema Goudkust: verhalen over sporen van de Gouden Eeuw aan de West-Friese kust. Bekijk hier alle verhalen binnen dit thema.

Publicatiedatum: 26/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN