Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De weg naar Sloten

Aan het begin van de zeventiende eeuw kregen kunstenaars steeds meer aandacht voor het Hollandse landschap. Een van de eersten was Claes Jansz. Visscher (1587 – 1652). Al rond zijn twintigste begon hij met het tekenen van landschappen, die hij later gebruikte voor zijn prentenuitgeverij. Visscher was behalve een talentvol tekenaar en etser ook een belangrijk uitgever van prenten, landkaarten en topografische gezichten. In 1639 maakte hij deze tekening van de weg naar Sloten, bewaard in het Stadsarchief Amsterdam.

Op weg naar Sloten.

Op weg naar Sloten, tekening door Claes Jansz. Visscher, 1639. Beeld: collectie Stadsarchief Amsterdam.

Op weg naar Sloten.Op weg naar Sloten.

Zakenman

Op 21-jarige leeftijd trouwde hij met Neeltje Florisdochter en ging met haar in het huis ‘Op de Kolck inde Visscher’ wonen. De zaken gingen goed en in 1611 was hij rijk genoeg om een huis te kopen in de ook toen al drukke en dure Kalverstraat, waar meer kunsthandels gevestigd waren. Een koopkrachtig publiek kon daar een keus maken uit de topografische kaarten en de mooie gravures met historische taferelen of het schilderachtige Hollands landschap.

Wandelroute Sloten

Visscher heeft zijn tijdgenoten, en later ook ons veel plezier gedaan met het vastleggen van de bezienswaardigheden van zijn tijd; niet alleen de fraaie Amsterdamse gebouwen, maar ook het platteland in de directe omgeving. Veel Amsterdammers gingen graag een eind wandelen. Vooral de oude dijken, nog stammend uit de middeleeuwen, waren populaire wandelroutes. Het weggetje naar het dorp Sloten was zo’n wandeldijkje. Een reiziger hobbelt voort over de Sloterweg, langs de Schinkel (nu de Sloterkade). Rechts ligt de Overtoom, Visscher heeft het er even bijgezet. Verder op de weg kuieren nog een paar mensen. Haast heeft niemand, het is één en al gemoedelijkheid op deze pentekening.

Dit artikel is eerder verschenen in de Amsterdamse Schatten.Wil je meer weten over de geschiedenis van Amsterdam? Bekijk hier de openingstijden van het Stadsarchief en plan je bezoek.

Publicatiedatum: 23/05/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.