Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De skyline van Hilversum

In de gemeente Hilversum zijn drie hoge gebouwen te vinden met grote architectonische en cultuurhistorische waarde: de Sint Vituskerk, het gemeentehuis van Dudok en de KPN-toren. De gemeenten in het Gooiland blijven waken voor massale hoogbouw, ter bescherming van de natuurbeleving, waardoor er in de omgeving weinig hoogbouw is te vinden. Dit zorgt er voor dat de genoemde hoogbouw opvalt.

Sint Vituskerk

De Sint Vituskerk is bestempeld als een kanjermonument. De imposante kerk van architect P.J.H. Cuypers is in 1892 gebouwd. Het had maar weinig gescheeld of de neogotische kerk was zonder toren gebleven. De aanbesteding viel zo hoog uit dat het kerkbestuur besloot om de toren achterwege te laten.

Dit was voor twee vooraanstaande Hilversumse katholieken, wethouder en Erfgooier Jacob Peet en oprichter van Dagblad De Gooi- en Eemlander Johan Geradts, niet te verkroppen. Peet en Geradts besloten een inzamelingsactie te houden. Het geld dat ze zo bij elkaar wisten te krijgen was meer dan voldoende om een toren te kunnen bouwen. Architect Cuypers ontwierp een toren van maar liefst 98 meter hoog en hiermee is de Hilversumse toren meteen de hoogste neogotische toren van Nederland. Over de toren wordt wel eens gezegd dat een echte Gooier pas thuis is als hij de Vitustoren ziet.

Sint Vituskerk De karakteristieke toren van de Sint Vituskerk is al van verre te zien.

Gemeentehuis van Dudok

Het mooiste gebouw van Nederland, zoals het raadhuis eens is genoemd, is ontworpen door Willem Marinus Dudok. Al bij de opening in 1931 waren de Hilversummers zeer te spreken over het markante raadhuis. Het majestueuze en dynamische gebouw, uitgevoerd in zandsteen, kun je al van verre zien liggen. De grote vijver waarin het raadhuis zich spiegelt, geeft het geheel extra grandeur.

Het raadhuis bestaat uit een afwisseling van horizontale lijnen en verticale elementen in verschillende volumes. De toren is niet vierkant, maar rechthoekig met als enige versiering het vierkante uurwerk. Bovenin zitten in het metselwerk verticale openingen. De toren is 47 meter hoog en werd in de Tweede Wereldoorlog door de bezetters gebruikt als hoofdkwartier. De toren werd gecamoufleerd met netten. Nu worden er iedere zondag rondleidingen gegeven.

Het raadhuis van Hilversum. Het raadhuis van Dudok is wel eens het mooiste gebouw van Nederland genoemd. Beeld: R. Oerlemans.

KPN-toren

Boven het landschap torent hoog de televisietoren uit. De communicatietoren voor de omroep is in 1973 ontworpen door de architect J.H. van der Zee en A. Auer. Hij was oorspronkelijk 142 meter hoog. Later is de toren verhoogd naar 196 meter. De webcam op de toren geeft een prachtig zicht op de omgeving, waaronder de Bussummer- en Westerheide.

Zendmast KPN. De communicatietoren voor de omroep is in 1973 ontworpen.

Publicatiedatum: 23/05/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.