De tram van Alkmaar naar Bergen

Jaques Burgering, geboren en getogen aan het spoor in Bergen, was in zijn werkzame leven machinist op de tramlijn tussen Alkmaar en Bergen. Deze werd in de volksmond 'de Bello' genoemd en bestond van 1905 tot 1955.

Book 2 min

Hij vertelt: “Vanaf 1947 werkte ik bij de spoorwegen. De leukste tijd was op ‘de Bello’, als leerling-machinist en later als machinist. Waar nu de bibliotheek van Bergen staat, stond vroeger een kleuterschool. De juffrouw van de kleuterschool zwaaide altijd naar de tram. Ik ken haar nog en kom haar nog wel eens tegen.”

Jacques Burgering

Jacques Burgering

Gekkigheid op het balkonnetje

“Een paar meisjes van de Van Bladerenweg in Bergen gingen altijd met de tram naar Alkmaar. Ze stonden op het eerste balkonnetje achter de locomotief en maakten natuurlijk gekkigheid tegen ons. Wij hadden een waterspuit en spoten ze af en toe nat, voor de lol. De vriendin van een van de machinisten woonde aan de andere kant van het spoor. Ze zijn later getrouwd. Een echte tramrelatie, dat ging toen zo.”

Sigaretje naar achter

“De bekende schilder Jan van Herwijnen was een van de weinigen die altijd naar de locomotief kwam. Dan gaf hij een sigaretje. Eén voor de machinist en één voor de leerling. Die machinist rookte niet. Hij bedankte Jan en stak gelijk het sigaretje naar achteren. Dan had ik er twee.”

Koffie drinken

Ook herinnert Jaques zich: “Ik woonde vlakbij de tram. Toen ik als leerling werkte, zette de machinist het locomotiefje bij mij voor de deur. Dan gingen we gauw even koffie drinken. We gaven een stootje op de fluit, zodat mijn vrouw wist dat we eraan kwamen. De koffie stond alvast klaar. Als ik een lange dienst werkte, bracht mijn vrouw een pannetje eten. Ik zette het op de ketel om het warm te houden en dan ging ik in Bergen aan Zee eten. Later reed ik met een machinist die me liet afstappen. Weer even een stootje op de fluit en dan schepte mijn vrouw het eten op. Ik stapte af, rende gauw naar huis en ging eten. Voordat de tram terugging Alkmaar gaf de machinist een seintje met de fluit en dan stapte ik weer op de rijdende tram. In Alkmaar ging de machinist even weg, dan moest ik op de locomotief passen.”

 

'De Bello' is als enige van deze stoomtramlijn bewaard gebleven en rijdt nu bij de Stoomtram Hoorn-Medemblik

‘De Bello’ is als enige van deze stoomtramlijn bewaard gebleven en rijdt nu bij de Stoomtram Hoorn-Medemblik. Beeld: Erik Swierstra via Wikipedia

Bello aan de wand

Vandaag de dag kan Jaques nog iedere dag genieten van het aanzicht van ‘de Bello’: “Een amateurschilder wilde een schilderij maken van een locomotief. Hij kwam werken bij ons voor de remise. Ik had die dag reservedienst, dus ik ben bij die man gaan zitten. U moet als achtergrond het Vlaggeduin nemen, zei ik tegen hem. Dat is de laatste duin voor Bergen aan Zee. En een paar maanden later belde hij mij op en zei: ‘Het schilderij is klaar, u mag het kopen.’ Het hangt al jaren bij mij aan de wand. Iedereen die binnen komt, ziet meteen: hij heeft op de Bello gereden, dat is hem dan. Leuk he?”

Publicatiedatum: 22/12/2010

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN