Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Gooische stoomtram

Op 17 december 1880 werd in Amsterdam de Gooische Stoomtram Maatschappij opgericht voor de exploitatie van een tramlijn van Amsterdam, over de Linnaeusstraat en de Middenweg, door het Gooi naar Diemen, Naarden en Laren. Na een succesvolle proefrit in mei 1881 werd de lijn Amsterdam-Diemen feestelijk geopend! In de jaren die volgden werd de tramlijn steeds verder uitgebreid. 66 jaar later op 4 oktober 1947 reed de Gooische stoomtram zijn laatste rit.

De Gooische Moordenaar

Door de nieuwigheid van het vervoersmiddel waren mensen zich vaak niet bewust van de gevaren. In april 1882 verongelukte bijvoorbeeld een man die tijdens het rijden wilde overstappen naar een ‘niet rooken’ coupé en in juni 1882 iemand die ongemerkt de trein wilde verlaten bij de halte Paviljoen in Blaricum. De tram kreeg al snel de bijnaam ‘Gooische Moordenaar’. In totaal vonden 117 mensen de dood en raakten velen gewond. Het volgende werd in 1924 over de tram gedicht: Als de Gooische Stoomtrein komt: Mensch! Pas op je leven! Je zit, komt dat ding er aan, Steeds in angst en beven!

Affiche voor de Gooische Stoomtram, 1913. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Vonkenregen

In de beginjaren kon de tram in Muiden niet harder dan 5,5 km/uur. Door deze lage snelheid had de tram grote moeite de helling van de vechtbrug op te komen, vooral nadat hij was gestopt in de Naarderstraat voor hotel Hof van Holland. Om de helling te trotseren strooiden machinisten zand op het spoor en lieten de afvoerventilatoren hard werken. Het gevolg was een flinke vonkenregen die tot meerdere brandjes leidde in Muiden.

Ondanks de vele ongelukken bleef de tram een gewild vervoersmiddel. Muiderberg was in de eerste helft van de twintigste eeuw een populaire badplaats en dat zorgde voor een groeiend aantal passagiers voor de tram. De populariteit van de badplaats zorgde zelfs voor een station in Muiderberg met twee perrons. In de hoogtijdagen kwamen daar twee trams tegelijk aan met beide 500 mensen! Op zondagen arriveerden er soms zelfs tien trams op een dag.

De Gooische stoomtram tuft door het landschap.

Monumenten voor de Gooische Stoomtram

Op dit moment staat het voormalig hoofdgebouw van de ‘Gooische’ nog altijd aan de Larenseweg hoek Noorderweg in Hilversum. In 2005 is voor café ’t Rechthuis in Muiderberg een monument voor de stoomtram opgericht. In 2013 kwam er een tweede monument in Huizen op de rotonde Blaricummerstraat/Randweg. De initiatiefnemer voor dit laatste monument was de Stichting Gooische Stoomtram Huizen. Al deze verschillende objecten in het Gooi zijn blijvende herinneringen aan de beruchte Gooische Moordenaar.

Het voormalig stationsgebouw van de Gooische Stoomtram, tegenwoordig busstation van Connexxion, in Hilversum. Foto: Johan Bakker, via Wikimedia (CC BY-SA 4.0).

Publicatiedatum: 29/05/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.