Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Slag bij Vronen en de rol van Vronen-Oudorp

In een tuin aan de Benedenweg in Sint Pancras vond men in 1991 bij toeval menselijke resten. Na onderzoek bleek dat op die plek vroeger het kerkhof van het dorp Vronen heeft gelegen.

Het domeinhof Vronen

Vronen bestaat al lang niet meer. Maar in de middeleeuwen was het samen met Oudorp een zogenaamd domeinhof. Een centrum van bestuur en basis van koninklijke en grafelijke macht. Als de Westfriezen de Heerhugowaard overstaken, konden zij vanuit dit domeinhof, dat hoog op de strandwal van Vronen-Oudorp lag, aanvallen uitvoeren op Alkmaar en omgeving. De dijk van Alkmaar naar Oudorp vertoonde in die tijd opvallend veel bochten, waarschijnlijk om militaire redenen. Pas in de loop van de 19e eeuw is de dijk rechtgetrokken.

Schedel van een vrouw met acht inkervingen van een zwaard, symbool voor de Slag bij Vronen.

De verwoesting van Vronen

Na de dood van Floris V in 1296 bestormden de Westfriezen de kastelen van Wijdenes, Nuwendore en Medemblik. Vervolgens kwam het bij Vronen tot een grote veldslag met de Hollanders. Tijdens deze bloedige strijd kwamen meer dan drieduizend mensen om, van wie velen zijn verdronken. Vronen werd volledig verwoest en de inwoners moesten zich vestigen in Koedijk. Het was de straf voor hun opstandigheid.

Publicatiedatum: 08/03/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.