Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Sint Pancras

Protest! Hiervoor ging Noord-Holland vroeger de straat op Genadeloze Hollanders: een dorp in as, de bewoners afgeslacht Oorlogsherinneringen van een kind De mammoet van Langedijk De Slag bij Vronen en de rol van Vronen-Oudorp Vronen: omstreden gebied tussen Holland en West-Friesland

Protest! Hiervoor ging Noord-Holland vroeger de straat op

Stemrecht voor vrouwen. De 8-urige werkdag. Deze dingen werden mede mogelijk gemaakt doordat grote groepen mensen op de been kwamen. Sommige protesten veranderden de wereld, anderen haalden maar een klein beetje uit. Toch mogen we in Nederland gelukkig allemaal gebruik maken van ons demonstratierecht.

>

Oorlogsherinneringen van een kind

Vanaf het najaar van 1944 maakten de geallieerden een snelle opmars. Om hun kant van de linie te kunnen verdedigen hadden de Duitsers steeds meer mensen nodig. Door middel van razzia’s verzamelden ze mensen die voor ze moesten vechten en werken.

>

De mammoet van Langedijk

Oudkarspel, Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude, Broek op Langedijk en Sint Pancras vormen samen de gemeente Langedijk. Verscholen tussen de huizen en de bebouwing van Langedijk liggen een aantal kleine musea en bezienswaardigheden te wachten om ontdekt te worden.

>

De Slag bij Vronen en de rol van Vronen-Oudorp

In een tuin aan de Benedenweg in Sint Pancras vond men in 1991 bij toeval menselijke resten. Na onderzoek bleek dat op die plek vroeger het kerkhof van het dorp Vronen heeft gelegen.

>

Vronen: omstreden gebied tussen Holland en West-Friesland

In november 2011 werden de resultaten bekendgemaakt van het onderzoek naar de menselijke resten die in 1991 waren gevonden op het oude kerkhof van het verdwenen plaatsje Vronen. En daarbij kwamen oorlogsmisdaden aan het licht…

>