
Timmerman
Hotze de Roos (1909) groeide op in Friesland en verhuisde in 1934 naar de Lijnbaan in Krommenie waar hij aan de slag ging als timmerman bij weverij Van Leyden. De Roos was een laatbloeier op schrijversgebied. Pas na de Tweede Wereldoorlog schreef hij zijn eerste Kameleon-boek met in de hoofdrol de jeugdige helden Hielke en Sietse Klinkhamer. Kwajongens met het hart op de goede plaats.

Het beeldje van Hielke en Sietse Klinkhamer in de Kameleon, gemaakt door Annemie de Wit in 1998. Het beeldje staat op de hoek Zuiderhoofdstraat / Padlaan in Krommenie. Foto: Brbbl, 2011. Via Wikimedia (CC BY-SA 3.0).
Kameleondorp in Terherne
Na het eerste deel in 1948 volgden de avonturen van de tweeling elkaar in hoog tempo op. Maar liefst zestig delen zou de Kameleon-reeks gaan tellen. Meer dan veertien miljoen exemplaren gingen er over de toonbank. De Roos was wars van publiciteit. Interviews gaf hij maar zelden. Een woordvoerder van uitgeverij Kluitman stelde dat Hielke en Sietse voor Hotze de Roos de kinderen waren die hij nooit gekregen heeft. Vader Klinkhamer, de dorpssmid, was de man die hij had willen zijn. De Roos overleed in 1991 op 81-jarige leeftijd. Pas na zijn dood kreeg de timmerman/schrijver de nodige eer. Zo werd in het Friese Terherne een compleet Kameleon-dorp ingericht en verscheen in Krommenie een beeldje in het straatbeeld met de beroemde tweeling en hun schip. In 2001 werd door Zaanstad een Hotze de Roosprijs ingesteld, een jaarlijkse prijs voor een schrijver die door kinderen wordt toegekend.

Kameleondorp Terherne, waar de verhalen over de jeugdhelden tot leven komen. Foto: Udo Ockema, 2007. Via Wikimedia (CC BY 3.0).
Publicatiedatum: 31/07/2011
Vul deze informatie aan of geef een reactie.