Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Linnaeushof: van overplaats tot speeltuin

De Linnaeushof staat bekend als de grootste speeltuin van Europa. De Linnaeushof is van oorsprong onderdeel van de buitenplaats De Hartekamp en veranderde in de loop der tijd van overplaats van een buitenplaats, via een bloemenpark à la Keukenhof uiteindelijk tot speeltuin.

Overplaats

Postmeester Johan Hinloopen geeft in 1692 opdracht voor de bouw van een herenhuis op de buitenplaats De Hartekamp en laat ook een nieuwe tuin aanleggen. De tuin en het huis zijn samen ontworpen op een symmetrische plattegrond, kenmerkend voor de tuinstijl van het Hollandse Classicisme. Hier is nu weinig meer van over.

In 1709 wordt George Clifford eigenaar van de buitenplaats de Hartekamp. Hij bouwt aan de andere kant van de Herenweg een koepel. Deze staat op de middenas van huis en tuin en is op die manier visueel bij de tuin betrokken. Onder zijn zoon George Clifford jr. kent de buitenplaats zijn grootste bloei. Hij verwerft de terreinen waar de koepel op staat: “de Overplaats”.

De Linnaeushof in 1965. Bron: Noord-Hollands Archief.

Bloemenpark

Tussen 1788 en 1901 heeft de buitenplaats verschillende eigenaren tot het in 1901 wordt geveild. De nieuwe eigenaar is dan de Binnenlandsche Exploitatie Maatschappij voor Onroerende Goederen. In 1954 ontwerpt de bekende landschapsarchitect Hans Warnau er een bloemenpark. Een jaar later koopt Pieter Grijpstra, een sociaal betrokken politieagent uit Aalsmeer de gronden van de Linnaeushof. Hij laat grote showtuinen met bloembollen inrichten. Met de opbrengsten wordt onder andere het Rode Kruis gesteund. Ook is er een jaarlijkse minibloemencorso.

Attractie van de Linnaeushof in 1965. Bron: Noord-Hollands Archief.

Speeltuin

Om de bezoekers meer vermaak te bieden wordt er in het bloemenpark een kleine speeltuin aangelegd. De opening hiervan wordt door Godfried Bomans verricht op 15 mei 1963. Daarna breidde de speeltuin zich voortdurend uit en in 1975 maakten de laatste showtuinen plaats voor speeltoestellen. Uiteindelijk zal deze speeltuin uitgroeien tot de grootste van Europa.

Literatuur:

  • Albers, L.H. Landgoederen van Zuid-Kennemerland, 1984
  • Andela, G. Tuin- en landschapsarchitect Hans Warnau, 2006
  • Bertram, Christian, Noordholland Arcadia, 2005
  • Oldenburger-Ebbers, Carla S., Anne Mieke Backer en Eric Blok. Gids voor de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur, Deel West, 1998

Publicatiedatum: 30/04/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.