Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De kracht van Onze Lieve Vrouw ter Nood

Al meer dan zeshonderd jaar heeft het heiligdom ’Onze Lieve Vrouw ter Nood’ bij Heiloo een grote aantrekkingskracht op mensen. Jaarlijks komen nog steeds rond de 10.000 mannen, vrouwen, kinderen, katholieken en niet-katholieken, naar deze bijzondere plaats. Het heiligdom is aan Maria toegewijd en velen ervaren haar heilzame aanwezigheid op dit verborgen plekje in Noord-Holland.

De geschiedenis van Onze Lieve Vrouw ter Nood begint ergens in de middeleeuwen als een jongen met zijn vee in het weidegebied loopt en struikelt. Hij kijkt geschrokken om en ziet iets, dat op een steen lijkt. Als hij beter kijkt, ziet hij een vreemd gevormd stuk hout en als hij het uitgraaft blijkt het een houten beeldje van Maria te zijn.

Trots gaat hij met zijn bijzondere vondst naar zijn moeder. Samen brengen ze dit beeldje naar de pastoor, die het wegbergt, totdat hij er een mooie plaats voor heeft gevonden. Niet veel dagen daarna loopt de jongen met zijn vee op dezelfde plaats, struikelt weer en het blijkt het beeldje van Maria te zijn. Een wonderlijke gebeurtenis.

De ruïne van Onze Lieve Vrouw ter Nood. Gravure uit 1690. Vrouwen en mannen van verschillende standen zijn hierop afgebeeld. De verschijning van Vrouwe Maria is te zien tussen de muurresten. Beeld: Collectie Regionaal Archief Alkmaar.

Bouw van het heiligdom

Niet veel later dreigt een koopman op zee schipbreuk te lijden op het strand door een zware aanlandige storm. In zijn angst om te pletter te slaan bidt hij om hulp.  Hij hoort de stem van Maria die zegt: “Als je mij gaat eren zal de wind gaan keren.” De schipper belooft dat en hij komt inderdaad behouden op zijn bestemming aan. Hij vergeet zijn belofte niet.

Als hij hoort van de wonderlijke vondst van het beeldje weet hij dat dit het teken is waar hij op wachtte. Hij bouwt op de plaats waar het beeldje was gevonden een kapel. Over deze kapel en een nabijgelegen geneeskrachtige waterput wordt in een bericht van 1409 al gesproken. Maar helaas heeft de kapel niet lang mogen bestaan. De reformatie brak aan. De kapel werd tijdens het Beleg van Alkmaar in 1573 vernield. Geleidelijk raakte de verering op deze plek in vergetelheid totdat in het begin van de twintigste eeuw de bedevaart nieuw leven ingeblazen werd.

Auteur: Liesbeth van Gool

Publicatiedatum: 04/06/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.