Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Koningssloep: de ‘gouden koets te water’

Een sierlijke sloep van ruim zeventien meter lang, rijkversierd met goud en gemaakt van eikenhout en teakhout. Deze majestueuze Koningssloep werd tussen 1816 en 1818 voor Willem I gebouwd en is daarna nog 24 keer bij verschillende gelegenheden gebruikt; exclusief voor feestelijke gebeurtenissen in gezelschap van het Koninklijk Huis. De elegante sloep was zeer representatief voor de ontvangst van buitenlandse gasten, zoals de sjah van Perzië (1889) en koning Haakon van Noorwegen (1954). Als koningin Wilhelmina een tewaterlating verrichtte, dan liet ze zich per Koningssloep naar de werf vervoeren.

Lange tijd opgeslagen

In de ‘stamboom’ van de sloep zit een opmerkelijk gat. Na de voltooiing van de bouw duurde het maar liefst 23 jaar voordat ze voor het eerst werd gebruikt, bij de inhuldiging van Willem II. Zijn vader Willem I liet zich namelijk liever vervoeren in een modern stoomjacht. Thuishaven was de marinewerf in Rotterdam waar de sloep naar ontwerp van C.J. Glavimans gebouwd was. Na iedere vaartocht werd het schip daar op de wal opgeslagen. Na de sluiting van deze werf gebeurde dit op de marinewerf in Amsterdam, naast Het Scheepvaartmuseum.

De Koningssloep.

Na 1962

De Koningssloep werd voor het laatst gebruikt tijdens het zilveren huwelijksfeest van koningin Juliana en prins Bernhard in 1962. Vanaf 1983 tot 2007 is ze geëxposeerd in Het Scheepvaartmuseum. In de lange smalle zalen van het museum kwam de sloep niet volledig tot haar recht. Na de restauratie van Het Scheepvaartmuseum keerde de geliefde Koningssloep dan ook niet terug in het museum.

Maar in 2014 veranderde dat. Vanaf dat moment was de sloep weer te bewonderen in het museum.Wil je de Koningssloep een keer in het echt bekijken? Plan dan een bezoekje in aan Het Scheepvaartmuseum, waar naast de Koningssloep ook een presentatie over de sloep en het schiphuis te zien is. De sloep ligt aan de steiger van de Noordvleugel van Het Scheepvaartmuseum.

De Koningssloep anno nu. Via Het Scheepvaartmuseum.

Kijk voor meer informatie over openingstijden en prijzen op de website van het Scheepvaartmuseum.

Publicatiedatum: 03/04/2013

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.