Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De kerk van Warder

De kerk die u voor u ziet, is geen gewone kerk. In plaats van een schare kerkgangers zult u een groep sportende schoolkinderen in de kerk aantreffen. Het had weinig gescheeld of de kerk was ten prooi gevallen aan de slopershamer. Het is zuiver te danken aan de inzet van de Wardenaren dat de kerk nog overeind staat.

Kerk raakt in verval

Oorspronkelijk stond er een zestiende-eeuwse kruiskerk die in 1847 wegens bouwvalligheid gesloopt moest worden. Ruim een eeuw later stond de nieuwe kerk er zelf ook slecht bij. Na de Tweede Wereldoorlog nam de ontkerkelijking een grote vlucht en in de jaren zestig kwamen er nauwelijks nog mensen in de kerk. Het gebouw raakte zo in verval dat geboomte wortel schoot in het interieur en het dak gedeeltelijk instortte. De kerk dreigde opnieuw aan de sloophamer ten prooi te vallen.

Voormalige Hervormde Kerk van Warder, thans sportzaal. Beeld: Gemeente Zeevang.

Reddingsactie

Toen kwam de Warder bevolking in actie. De kerk werd voor een symbolisch bedrag van 1 gulden gekocht van de gemeente Zeevang (met uitzondering van de toren, die eigendom van de gemeente bleef). Vervolgens werd geld ingezameld onder de bedrijven en inwoners van Warder om de verbouwing tot sporthal te bekostigen. De Stichting Sporthal Warder werd in het leven geroepen om het beheer van het gebouw op zich te nemen.

De kerk van Warder op een foto uit het begin van de twintigste eeuw. Beeld: Historische Vereniging Warder.

Douchen in de sportkerk

In 1975 werd de kerk in gebruik genomen als sporthal. Vooral in die tijd wekte dat nog wel eens bevreemding bij mensen van elders. Zo werd er in de jaren tachtig een wielerronde in Warder gehouden waaraan amateur-renners uit het gehele land deelnamen. Velen van hen stonden erg vreemd te kijken toen ze bij de inschrijving te horen kregen dat ze na afloop in de kerk konden douchen en dat deze als sporthal gebruikt werd. Heden is de kerk nog steeds in gebruik als sportaccommodatie en als gymzaal voor de basisschool.

Uitzicht op Warder met de kerktoren. Foto: Gouwenaar, via Wikimedia (publiek domein).

Auteur: Hans Hellingman (Historische Vereniging Warder) / Redactie Oneindig Noord-Holland

Publicatiedatum: 03/06/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.