Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De geschiedenis van Vroom & Dreesmann

Vroom & Dreesmann, de laatste jaren bekend als 'V&D', is eind 2015 failliet gegaan. In maart 2015 viel de omzet van de 63 warenhuizen tijdens het traditioneel succesvolle 'prijzencircus' al behoorlijk tegen en vervolgens kondigde een aantal leveranciers aan tegen het eind van het jaar te stoppen met het leveren van nieuwe producten. Het was niet de eerste keer dat het bedrijf in zwaar weer verkeerde. In 1991 waren er ook al grote financiële problemen. Vroom & Dreesmann kon toen niet aan betalingsverplichtingen voldoen en vroeg daarom aan het personeel om loon in te leveren. Dat liep uiteindelijk goed af, maar dat gold niet deze keer. Met de ondergang van V&D kwam een einde aan het meer dan 125 jaar geleden ontwikkelde winkelconcept van de zwagers Anton Dreesmann en Willem Vroom dat in 1912 uitgroeide tot het eerste moderne warenhuis in Nederland.

Nieuwbouw Vroom & Dreesmann in 1912.

Het nieuwe gebouw aan de Kalverstraat 205-219 tussen St. Jorissteeg en Munt. Beeld: Stadsarchief Amsterdam.

Nieuwbouw Vroom & Dreesmann in 1912.Nieuwbouw Vroom & Dreesmann in 1912.

Van manufacturenzaak tot vennootschap

De naar Nederland geëmigreerde Duitser Anton Dreesmann startte met zijn zwager en vriend Willem Vroom eind negentiende eeuw een ‘zaak in manufacturen en aanverwante artikelen’ in de Weesperstraat 70 te Amsterdam. Beiden hadden hiervoor een eigen manufacturenzaak en werkten aanvankelijk alleen samen op het gebied van inkoop. De zakenmannen volgden een door Dreesmann ontwikkeld – en toen nog ongebruikelijk – winkelconcept van vaste lage prijzen tegen contante betaling. Op 1 mei 1887 richtte ze gezamenlijk een manufacturenwinkel op en het duurde niet lang of er volgden verschillende filialen in heel Nederland. De vennootschap Vroom & Dreesmann was geboren.

Modern warenhuis

De winkels kregen een steeds groter assortiment en in 1896 werden de grenzen van de manufacturenbranche overschreden met een uitgebreid warenhuisassortiment. Woninginrichtingartikelen kregen een belangrijke plek en de verkoop van postpapier veranderde stap voor stap in een afdeling kantoorartikelen. In 1912 opende Vroom & Dreesmann vervolgens het eerste moderne warenhuis van Nederland in de Kalverstraat. Het pand, ontworpen door architect F.M.J. Caron, bevatte voor die tijd behoorlijk wat technische snufjes, waaronder een lichthal, telefooncentrale en een luxe personenlift, een heuse attractie voor winkelend publiek. In de twintigste eeuw kwamen er meer en meer vestigingen bij en groeide het warenhuis uit tot een begrip in Nederland.

Het warenhuis Vroom & Dreesmann in Amsterdam in 1988.

Het warenhuis Vroom & Dreesmann in Amsterdam in 1988.Het warenhuis Vroom & Dreesmann in Amsterdam in 1988.

Succesvol conglomeraat van winkels

Kleinzonen Anton Dreesmann en Rudolf Vroom kregen in 1973 de leiding over de warenhuisketen. Verschillende bedrijfsonderdelen werden samengevoegd in één ongedeeld concern. Hierna groeide Vroom & Dreesmann uit tot een conglomeraat waaronder verschillende kledingwinkels, juweliers, supermarkten, elektronicaketens en meer vielen. Dit conglomeraat kreeg in 1982 de naam ‘Vendex International’. Vijf jaar later beleefde het bedrijf een hoogtepunt bij zijn honderdjarig bestaan. Niet lang hierna kelderde de winst en volgde er een financieel zware periode.

Financiële problemen

In 1991 verkeerde Vroom & Dreesmann, onder Vendex, in behoorlijke financiële problemen. Het bedrijf kon niet voldoen aan betalingsverplichtingen en vroeg het personeel om loon in te leveren. Even leek dit het einde te betekenen, maar het liep uiteindelijk goed af. In 1997 werd het conglomeraat Vendex opgesplitst in kleinere onderdelen, waarvan het onderdeel waar Vroom & Dreesmann toebehoorde in 1999 werd samengevoegd met Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB), waartoe ook de Bijenkorf en Hema behoorden. In 2010 werden Vroom & Dreesmann en de bijbehorende restaurantketen La Place verkocht aan Sun European Partners. In de tussentijd leed het bedrijf al een aantal jaren verlies. Er waren veel banen verloren gegaan en het concern moest ook een aantal filialen sluiten. Een herindeling en nieuw logo in 2007 en een webwinkel sinds 2008 veranderden de situatie niet.

Vroom & Dreesmann Haarlem.

Beeld: Esther Westerveld, Flickr.com

Vroom & Dreesmann Haarlem.Vroom & Dreesmann Haarlem.

Faillissement

Opnieuw kwam het einde van V&D in zicht. Na veel verlies, verdubbeld in 2013, wilde het bedrijf het salaris van zijn personeel korten. Iets waar de vakbonden ernstig bezwaar tegen maakten, met weinig succes. Daarnaast kwam V&D in 2015 ook in botsing met zijn verhuurders, omdat het bedrijf niet aan de lopende betalingsverplichtingen kon voldoen. De verhuurders namen er ten slotte genoegen mee dat de huur een aantal maanden verlaagd zou worden. De inkomsten bleven intussen dalen en nog voor de jaarwisseling kwam er een einde aan het succesverhaal van het in 1887 aan de Weesperstraat begonnen familiebedrijf. V&D werd op 31 december 2015 failliet verklaard. Pogingen om een doorstart van het bedrijf te maken liepen op niets uit. De warenhuizen sloten definitief hun deuren op 14 februari 2016.

La Place

De met V&D verbonden restaurantketen La Place bleef al deze jaren wel winstgevend. Daarom nam de supermarktketen Jumbo in januari 2016 een groot deel van de restaurantketen over. Het ging daarbij om de goed lopende ‘losse’ vestigingen, die niet inpandig in de warenhuizen waren gevestigd. Deze restaurants werden onder dezelfde naam en met dezelfde succesvolle formule voortgezet.

Auteur: Liza Koppenrade

Bronnen

De rijke historie van een warenhuis, http://www.historien.nl/vd-de-rijke-historie-van-een-warenhuis/

Vroom en Dreesman in problemen, http://www.npogeschiedenis.nl/nieuws/2015/januari/Vroom-en-Dreesmann-in-problemen.html

Prestatiebeloning bij V&D; wat willen de medewerkers?, http://dare.uva.nl/cgi/arno/show.cgi?fid=46849

125 jaar Vroom & Dreesman, http://www.onsamsterdam.nl/component/content/article/1396-nummer-4-april-2012?start=4

Geschiedenis van de Bijenkort en Vroom & Dreesman, http://www.v-g-d.nl/historische-ontwikkelingen/geschiedenis-van-de-bijenkorf-en-vroom-dreesmann/

Publicatiedatum: 30/12/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.