Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

De Bossuhuizen aan de Slapershaven

In 1573 vond tijdens de Tachtigjarige Oorlog een spannende zeeslag plaats in de haven van Hoorn. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden bevond zich in dat jaar midden in een onafhankelijkheidsstrijd tegen hun wettige heerser, de katholieke koning van Spanje.

Begin oktober trok de Spaanse admiraal Bossu met zijn vloot op richting de Zuiderzee om de Hollandse vloot uit te schakelen. Willem de Zwijger en de Watergeuzen wisten de Spanjaarden met hun sterke tactiek en een gunstige windrichting in de pan te hakken. De Spaanse vloot werd meedogenloos verslagen. Bossu werd vervolgens 3 jaar lang gevangen gehouden in Hoorn.

Johan Coenraad Leich, De graaf van Bossu wordt na zijn nederlaag in de zeeslag op de zuiderzee krijgsgevangen in Hoorn gebracht, 19e eeuw. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

Drie gevels op de hoek van de Slapershaven en de Grote Oost vertellen de geschiedenis van de zeeslag in woord en beeld. Deze huizen werden rond 1612 gebouwd. Door de eeuwen heen zijn de Bossuhuizen, zoals de drie panden worden genoemd, flink getransformeerd. Oorspronkelijk hadden de huizen alledrie een soortgelijke trapgevel. Ook het interieur veranderde met de tijd mee. Wat door de tijd heen wel bleef bestaan is het fries, de stenen sierband, op de drie gebouwen. De afbeeldingen hierop nemen je naar de zeeslag van 1573.

De Bussuhuizen in Hoorn. Via Wikimedia.

 

Publicatiedatum: 20/06/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.