Verhuizing
De verhuizing naar een kavel aan het Noordzeekanaal in de Zaanstreek zorgt ervoor dat de onderneming van Bruynzeel kan groeien en ontwikkelen. Er is veel ruimte voor nieuwe fabriekspanden die zich richten op verschillende takken van de houtbewerkingsindustrie. Bruynzeel richt zich op de machinale massaproductie van binnen- en buitendeuren, vloeren, wasproducten, producten van fineer en triplex, keukens, kasten, scheidingswanden en potloden.
‘Amerikaanse’ moderniteit
Op het gebied van industriële technische innovatie is Bruynzeel een voorloper, met moderne machines en een gemechaniseerde productiemethode. In de jaren 1920 werden deze innovaties ‘Amerikaans’ genoemd. Waar andere bedrijven zich nog verzetten tegen het gebruik van machines zag Bruynzeel hier juist het nut van in. Op deze manier kon er beter, sneller en voordeliger worden geproduceerd.
Een internationaal bedrijf
De wederopbouw zorgt voor glorieuze jaren door de ontwikkeling van een concept waarin onderdelen vooraf worden geproduceerd en pas bij de klant worden samengesteld tot een complete keuken. Bruynzeel ontwikkelt zich tot een bedrijf met 12.000 werknemers en 28 fabrieken in 14 landen. Deze groei luidt ook het tijdperk in voor een nieuwe verhuizing. Om zich meer te kunnen richten op de internationale markt vestigt Bruynzeel zich in 1967 in Bergen op Zoom, centraal gelegen in de Benelux.
Huidige innovatie
Net als in de jaren 1920 is Bruynzeel ook vandaag de dag nog een vooruitstrevende producent op het gebied van keukenbouw, het geen onder andere blijkt uit een onderscheiding met een Retail Innovatieprijs in 2004. De introductie van de eerste greeploze keuken, ergonomische designs en het toepassen van lasertechniek bij het bevestigen van kantenband op een keukenblad in plaats van lijm zorgt ervoor dat de producent zich onderscheidt van anderen.
Herbestemming
Hoewel Bruynzeel buiten een keukenshowroom niet meer gevestigd is in Zaandam, domineren de voormalige fabriekshallen nog altijd het aanzicht van het bedrijventerrein. Geen van de panden heeft een monumentale status, maar door een grootscheeps herbestemmingsplan blijft een aantal van de bedrijfspanden behouden. Winkels als Loods 5 en kringloopwinkel Het Goed profiteren van de industriële uitstraling van de panden. Zo kan ook in de toekomst genoten worden van de bedrijfspanden die een typische periode in de Zaanse industriële architectuur benadrukken.
Auteur: Eva Bleeker
Bronnen
– Zaans Industrieel Erfgoed – Hergebruik Bruynzeel
– Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis – Ondernemers, Cornelis Bruynzeel
– Bruynzeel Keukens – de geschiedenis tot 1967
– Bruynzeel Keukens – de geschiedenis na 1967
Publicatiedatum: 02/04/2015
Vul deze informatie aan of geef een reactie.