Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Boren in de Maarten Lutherkerk

Een charmant kerkje staat aan de Nieuwstad in Weesp. De spitsboogvensters en het klokkentorentje maken het een karakteristiek gebouw. De zaalkerk dateert van 1819 en is van oorsprong een trefpunt van de Evangelisch Lutherse gemeente. Kerkbezoek nam eind vorige eeuw alom af. Enkele protestantse kerkgenootschappen in de stad sloten zich begin deze eeuw aaneen. Het pand uit 1819 was niet meer nodig. De kerk kreeg een prozaïsche 'doorstart' als medische praktijkruimte. Met behoud van de status van rijksmonument.

Wie deze kerk heeft ontworpen, is niet bekend. Hij was in ieder geval een aanhanger van de neoclassicistische stijl die eind 18e en begin 19e eeuw in ons land in zwang was. In de gevel zijn veel symmetrische elementen aangebracht.

Lutherse gemeente

In de stad was, voordat deze kerk verrees, al lang een lutherse gemeente actief. Naar men aanneemt vonden al in het midden van de 17e eeuw lutherse godsdienstoefeningen plaats. Toen in een gebouw aan de Achtergracht, later kwam er een kerk op de hoek van Nieuwstad en de Gortersteeg. En in 1819 het vriendelijk ogende kerkje aan de Nieuwstad.

Karakteristiek kerkgebouw. De vroegere Maarten Lutherkerk gelegen aan de Nieuwstad in Weesp. Hoewel er nu een tandartsenpraktijk is gevestigd, is de sfeer van het kerkgebouw behouden. Beeld: Jan Maarten Pekelharing

Strumphlerorgel

De verkoop aan een beheermaatschappij lokte kritische reacties uit. Het Nieuwsblad voor Huizen is er in 2010 gaan kijken: “Een tandartsenpraktijk in een kerk. Het lijkt vloeken, maar het nieuwe onderkomen van de kliniek past best”, schreef het nieuwsblad. Bij de nieuwe inrichting is “de sfeer van het kerkgebouw behouden”. Dat geldt ook voor het oude orgel, in 1779 vervaardigd door J.S. Strumphler, dat nog uit de vorige kerk aan de Gortersteeg is meegekomen naar de Nieuwstad. Orgelbouwer Strumphler (1736-1807) woonde en werkte in Amsterdam en behoorde tot de lutherse kerk. Een gebrandschilderd raam uit de Maarten Lutherkerk heeft een plaats gekregen in een lutherse kapel in Utrecht.

Bronnen

  • A.J. Zondergeld-Hamer, ‘De Geschiedenis van Weesp – Van prehistorie tot de moderne tijd’.
  • Ida Kamperman-Wilke en Aukje Zondergeld-Hamer, ‘Weesp, 650 jaar stad’.
  • Gemeente Weesp (www.weesp.nl).

Publicatiedatum: 07/04/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.