Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Block Island is genoemd naar Adriaen Block

Adriaen Block was een Nederlandse ontdekkingsreiziger, die in 1611 naar het zojuist door Henry Hudson ontdekte gebied in Amerika vertrok. Hij wilde onderzoeken of er met de Indianen een bonthandel zou kunnen worden opgezet. Niet alleen keerde zijn schip inderdaad terug met een lading bont, maar ook met twee zonen van het opperhoofd van een indianenstam.

Adriaen Block kreeg van Prins Maurits het patent op de bonthandel in Noord-Amerika. Echter, toen Block in 1613 voor de derde keer afvaart naar de Hudsonrivier, ontmoette hij de scheepslieden van de Hans Claesz. Compagnie, die op hun beurt het alleenrecht opeisden. Een jaar later kwam er eindelijk een einde aan de strijd tussen de Van Tweenhuysen Compagnie en de Hans Claesz. Compagnie. Uiteindelijk zou de oprichting van de West-Indische Compagnie in 1621 de handel met de Nieuwe Wereld gaan leiden.

In 1614 reisde Adriaen Block voor de vierde keer af naar de West. In de buurt van zuidelijk Manhattan werd het schip De Tijger door brand verwoest. In de winter bouwde Block samen met zijn mannen en met hulp van Indianen van de Lenape-stam een nieuw schip, dat zij de naam Onrust gaven. Met dit schip werd de East River, een zeestraat in New York, onderzocht. Vervolgens ging de reis naar het Hellegat (voor zover bekend was Adriaen Block de eerste Europeaan die hier doorheen voer). Nadat zij Long Island Sound verlaten hadden, kwam hij langs een eiland, dat hij Roode Eylandt noemde, vanwege de roodkleurige heide op het eiland. Ook bezocht hij een eiland, dat nu Block Island heet. In Connecticut zette hij een Nederlandse Kolonie op poten, waar het leven bijzonder moeizaam was, mede vanwege het feit dat de rivier in de winter bevroren was en wegvaren dus onmogelijk maakte.

Later in zijn leven zou Adriaen Block het commando krijgen over een vloot walvisvaarders, die naar Spitsbergen zou varen. Block werd op 27 april 1627 naast zijn vrouw Neeltgen Heijndricx van Gelder in de Oude Kerk begraven. Jarenlang woonden zij in het huis de ‘Twee Bonte Craijen’ aan de Oude Wael, in de buurt van de Montelbaentoren.

Block tekende ook een plattegrond van het gebied, dat hij op zijn reizen bezocht.

Over de auteur: Herbert van Hasselt was van 2001 tot 2010 directeur van de Oude Kerk. Tegenwoordig is hij voorzitter van Stichting Vrienden van de Oude Kerk.

Publicatiedatum: 03/11/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.