Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Binnenkijker: stolpboerderij Olga Hoeve in Twisk

Voor de serie ‘Binnenkijker’ van Boerderijenstichting Noord-Holland gaat agrarisch erfgoed specialist Anna Groentjes op bezoek bij bijzondere stolpboerderijen. Trotse eigenaren vertellen haar alles over de geschiedenis en het interieur van de stolp. De interieurs verschillen nog meer van elkaar dan de buitenkanten. Bij woonboerderijen zien we de zoektocht naar het toepassen van nieuwe functies, op basis van de oorspronkelijke indeling. Deze keer reist Anna af naar een stolpboerderij Olga Hoeve in Twisk.

De lente is misschien wel het beste moment om Twisk te bezoeken. Met het fluitenkruid hoog langs de bermen van de Dorpsweg en de velden daslook langs de wallen van de erven. Als lofwerk echoën de frêle witte bloemen de grandeur van de vele stolpboerderijen van dit bijzondere West-Friese stolpenlint. We hebben Twisk natuurlijk al vaak bezocht. Met als hoogtepunt de excursie voor Vrienden in 2016.

Gelukkig blijft Twisk kwistig geven. Vandaag bezoeken we de Rijksmonumentale stolp Olga Hoeve uit 1820 met zeventiende-eeuwse kern. Met volledig houten voorgevel op stenen voeting, statige makelaar op de topgevel met geschulpte windveren. Twisk zelf kent een vrij rustig verlopen geschiedenis met veel welvaart. Maar Olga heeft toch wat meegemaakt. Na een leven als gemengd boerenbedrijf werd er een bloemenwinkel gestart in de stolphoeve en in 1973 was het zelfs het postagentschap van Twisk. Nu is de Olga Hoeve een aangenaam woonhuis met een bijzonder gedetailleerd en luxueus vakantieappartement op de eerste verdieping.

Foto: Anna Groentjes, 2022.

Zoals goed gebruik, negeren we de rouw-en-trouwdeur aan de voorzijde en kiezen we ook niet voor de officiële voordeur aan de darszijde van de stolp. We verschaffen ons toegang via een gietijzeren hekje en paadje met geeltjes om direct in de gezellige keuken binnen te stappen. Yvonne en Erik ontvangen ons aan de grote familietafel met lekkernijen en thee en beginnen enthousiast te vertellen.

Foto: Anna Groentjes, 2022.

Om de ingebouwde verdieping in Olga geschikter te maken voor bewoning was meer daglicht nodig. De ramen zijn echter zo geplaatst dat het dakvlak zo minimaal mogelijk verstoord is met vooral aan de achterzijde symmetrisch geplaatste daklichten. Hierdoor is er in de hele boerderij en vooral in het vakantieappartement aan de achterzijde van de stolp een fraaie lichtinval. Aan de voorzijde is het vierkant vrijgehouden. Er zou zelfs nog hooi via de deur in het voorend naar binnen gehesen kunnen worden.

Foto: Anna Groentjes, 2022.

Het interieur van de stolpboerderij is een aaneenschakeling van tableaus die allemaal even fotogeniek zijn. In de woonkamer is de bedstee een sprookjesachtig geheel met wandschilderingen en ook de deuren in de stolp zijn beschilderd met fabeldieren in fraaie kleuren. Yvonne vertelt dat kunstenaar Sterre ter Beek dit voorjaar een magistrale muurschildering heeft gemaakt in het vakantieappartement en dat ze artists-in-stolp zeker zal blijven verwelkomen.

Foto: Anna Groentjes, 2022.

Foto: Anna Groentjes, 2022.

Als stolpboerderijliefhebbers zijn we echter minstens zo gecharmeerd van de vierkantspalen. Alle staanders zijn zichtbaar, al staat er een in de bedstee en eentje in de voorraadkast in de keuken. De vloer van deze kast heeft bovendien een bijzondere ratatouille van vroeg zeventiende-eeuws tot midden negentiende-eeuws Delfts en Fries aardewerk. Alles gevonden op eigen erf. De dars, volledig geoutilleerd als gereedschapsschuur, ademt nog de boerenbedrijvigheid. En staande op de eenvoudige klinkervloer, kijk je zo tegen de open nok aan met sparren en riet.

Foto: Anna Groentjes, 2022.

Het achtererf is een fraaie tuin met de voor Twisk zo kenmerkende doorkijkjes naar de open velden. Met de meidoorn bijna in bloei en de lammetjes op de schapenweide achter de stolp is de lente op haar mooist. Naast de stolp de waterput, leilinden langs het zadeldakschuurtje en overal comfortabele zitjes om te genieten. We willen eigenlijk niet meer weg maar gaan door de poort aan de achterzijde om zo via het smalle voorerf weer aan de keukenzijde te komen.

Foto: Anna Groentjes, 2022.

In de keuken nemen we nog eventjes plaats aan tafel naast het imposante AGA fornuis dat in de winter de keuken zeker even knus en behaaglijk zal houden als deze nu is en krijgen we nog een versnapering. Want we hebben nog een heel programma. We waren pas 22 minuten onderweg met de podcast ‘Wonen in Iconen’ toen we van de fiets stapten bij de Olga Hoeve en hebben nog een klein uurtje te genieten tijdens deze GPS-podcast. En we komen zeker weer terug want er zijn nog drie fietsroutes beschikbaar.

Foto: Anna Groentjes, 2022.

Auteur: Anna Groentjes

Dit artikel is eerder verschenen in Magazine Vrienden van de Stolp, nummer 109, 2022,  Boerderijenstichting Noord-Holland.

Publicatiedatum: 17/08/2023

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

1 reactie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.