Het huis aan de Velserweg in Beverwijk is gebouwd als nieuw woonhuis voor de eigenaar van Bijenlust, waarna de buitenplaats in Heemskerk in 1876 wordt gesloopt. Beyerlust in Beverwijk is een rijksmonument. Het bijgebouw aan de achterzijde is een gemeentelijk monument. Beide zijn in gebruik als kantoor en niet toegankelijk voor publiek.
Buitenplaats Bijenlust in Heemskerk
Vermoedelijk is Bijenlust in de negentiende eeuw gesticht. De vroegst bekende eigenaren zijn Willem van Orden en zijn zoon Jacob. In 1802 verkopen zij de buitenplaats met herenhuis, tuinmanswoning, koepel, bos en landerijen aan Jacob Boreel, die het verder uitbreidt. In 1820 koopt bankier Nicolaas Pieter Muijlman Bijenlust van Boreel.
Jan David Zocher
Muijlman moet de opdrachtgever zijn geweest van de bouw van een nieuw huis naar ontwerp van de bekende architect en landschapsarchitect Jan David Zocher. Het neoclassicistiche huis lag op een heuvel en had aan de voorzijde een zuilengang over de hele breedte van de gevel. Het leek daarin op het herenhuis uit omstreeks 1823 van Zocher, op de inmiddels verdwenen buitenplaats Spaarenhoven in Haarlem. Ook de aangelegde tuin van Bijenlust is waarschijnlijk van de hand van Zocher.
De Smeth van Alphen
In 1842 wordt Bijenlust eigendom van baron De Smeth van Alphen, maar hij overlijdt al in 1844 en zijn weduwe in 1846. Van 1846 tot 1852 is het bezit van jhr. Hendrik Hoeufft van Velsen, heer van Santpoort en Velsen. Door de volgende eigenaresse, mevrouw Deutz-Willink, wordt het huis verhuurd.
Als Bijenlust in 1868 wordt geveild wordt het huis omschreven een ‘hecht, sterk en goed onderhouden heerenhuis’ met riant uitzicht op de landerijen en plaats. Bij de buitenplaats hoorden ook een tuinmanswoning, vee- en paardenstallen, koetshuis, varkenshok, volière en vijver. Het geheel was aangenaam en goed onderhouden.
Zaalberg
De koper is de kort tevoren benoemde burgemeester Hermanus Zaalberg. Omdat het huis voor hem alleen te groot is vestigt hij er ook de gemeentesecretarie. Het mocht niet baten, hij voelt zich er verloren en eenzaam en besluit te verhuizen naar een nieuw te bouwen huis in Beverwijk. Dit is het huis Beyerlust aan de Velserweg. Het ‘aangenaam en goed onderhouden’ Bijenlust in Heemskerk wordt helemaal afgebroken. Alleen de tuinmanswoning aan de Hoogdorperweg blijft bestaan. De grond wordt in gebruik genomen als tuingrond. Later worden er woonwijken en bedrijventerreinen aangelegd. Mogelijk zijn de groenstructuur ten zuidoosten van de wijk Beierlust en het parkgebied achter de hoogdorperweg restanten van de verdwenen buitenplaats Bijenlust.
Beyerlust in Beverwijk
Het herenhuis Beyerlust wordt rond 1875 gebouwd ter plaatse van de verdwenen buitenplaats Zuiderwijk. Het kijkt uit op het pas drooggemaakte Wijkermeer, waar inmiddels het stationgebied en nieuwe stadskantoor liggen. Samen met Scheibeek enerzijds en Akerendam anderzijds herinnert Beyerlust aan de historische grandeur van het gebied.
Landschap Noord Holland / Cultuurcompagnie.
Publicatiedatum: 30/04/2012
Vul deze informatie aan of geef een reactie.