Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Bevrijding en feesten in Haarlemmermeer

Op 8 mei trekken Canadese troepen Amsterdam binnen. Diezelfde dag wordt onder meer Heemstede bevrijd. Canadese soldaten overnachten in het Groenendaalse Bos. Op woensdag 9 mei trekken ze Haarlemmermeer binnen. In Hoofddorp worden de bevrijders verwelkomd door een enthousiaste menigte. Het regiment ‘Princess Patricia’s Light Infantry’ wordt toegejuicht. De Canadezen worden officieel ontvangen door waarnemend burgemeester Jansonius. De ontvangst van de bevrijders is een feest! Iedereen is uitgelaten; na jaren mag je weer zeggen wat je denkt, doen en laten wat je wilt. Na jaren mag de Nederlandse vlag weer wapperen. Veel Hoofddorpers rijden een stukje mee met de gevechtswagens van de bevrijders. Een ‘Canadese’ luitenant op een motor blijkt zich te ontpoppen als een echte Hoofddorper; Millenaar. Want aan de geallieerde legers zijn Nederlandse militairen toegevoegd die al eerder naar Engeland of het bevrijde Zuiden zijn uitgeweken.

Feest!

Na de intocht van de Canadezen is er op donderdag 10 mei feest op het Marktplein in Hoofddorp. Die avond speelt het fanfarecorps onder leiding van dirigent F. Thuis. Het mannenkoor Zang en Vriendschap verzorgt het vocale deel met enkele mooie nummers. Als klapstuk treedt het mandoline-orkest op, onder leiding van N. van Exter. Overal in Haarlemmermeer wordt feest gevierd. De zaterdag, die daarop volgde, namen waarnemend burgemeester Jansonius en de commandanten van de BS Walpot en Grotenhuis van Onstein vanaf het bordes van het oude raadhuis een aubade van de schooljeugd in ontvangst. In Lisserbroek zijn er kinderfeesten en in Rijsenhout (toen nog Aalsmeerderbuurt-zuid) wordt een optocht van sierwagens georganiseerd. In Nieuw-Vennep voeren echtpaar Verwer en enkele anderen een cabaretrevue op ten bate van de oorlogsslachtoffers. Het Hoofddorpse ETO wint met 6-3, een voetbalwedstrijd tegen een Canadees elftal.

Het versierde Polderhuis in Hoofddorp tijdens het bevrijdingsfeest in Hoofddorp.

Hoofddorpse Courant

Op 15 mei verschijnt de Hoofddorpse Courant, zij het nog in klein formaat, maar er was weer plaatselijk nieuws. De krant had sinds 30 mei 1942 een verschijningsverbod gekregen. Het eerste echt georganiseerde bevrijdingsfeest vond plaats op 23 mei aan de Aalsmeerderdijk op het land van de dames Noorddam. Er werden kinder- en volksfeesten gehouden, die besloten werden met vuurwerk. Op 19 juni is er in Rijk o.a. een gekostumeerde optocht. In het najaar is het feesten nog niet afgelopen. In de verschillende dorpen in Haarlemmermeer worden commissies opgericht, die zich bezig hielden met het organiseren van bevrijdingsfeesten. Dit resulteerde in uitgebreide festiviteiten, vaak verspreid over meerdere dagen. Zo’n programma bestond vaak uit een herdenkingsbijeenkomst, volksspelen, optochten en sportspelen.

Nog meer feesten

In Hoofddorp vindt op 4, 5, 6 en 7 september het grote Bevrijdingsfeest plaats. De Oranjevereniging had een werkgroep in het leven geroepen van maar liefst 40 personen om het een en ander te organiseren. Op 4 september werd ter opening een openluchtbijeenkomst belegd op het gemeentelijk sportpark (het concoursterrein, waar nu het Raadhuis staat). De aanvang is 6 uur in de avond en wordt geopend door waarnemend burgemeester mr. J.F. Jansonius. Ter gelegenheid van het feest zijn er overal in het dorp versierde erepoorten. Een landelijke jury oordeelde dat Barneveld het mooist versierde dorp was maar Hoofddorp werd goede tweede. Het laatste feest wordt die maand in Badhoevedorp gevierd op 18, 19 en 20 september.

Publicatiedatum: 20/08/2015

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.