Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Zilveren kapiteinslepel van Britse boot Caroline

Een kapiteinslepel uit het begin van de negentiende eeuw is een van de meest bijzondere vondsten van Paul Dekker. De jutter uit Den Hoorn vond de zilveren lepel op De Hors, zijn meest geliefde jutplek. Het zuidelijk deel bestaat uit een grote strandvlakte, die ontstaan is doordat er in het verleden steeds zandplaten naar Texel toe 'wandelden'. Op dezelfde zuidpunt van Texel is het schip waarvan de jutvondst afkomstig is, de Britse boot Caroline, in 1816 vergaan.

Van Lissabon naar Hamburg

“De Caroline was van Lissabon met zout aan boord op weg naar Hamburg”, vertelt Paul Dekker over zijn onderzoek na de vondst van de lepel. “Op de zuidpunt is ‘ie vergaan.” Zonder twijfel kunnen we stellen dat de lepel van deze boot afkomt: op de achterzijde staat het er, samen met vier merktekens, met sierlijke letters in gegraveerd: ‘British Caroline’. Het feit dat de steel en de bak van de lepel niet uit één stuk zijn gemaakt, betekent dat het voorwerp voor de industriële revolutie is geproduceerd. Dat is een extra bewijs voor de tijdsperiode waarin het schip voer en verging.

Kapiteinslepel Caroline.Kapiteinslepel Caroline.

Terug bij nakomeling eigenaar

Bijzonder is dat nadat de foto van de lepel op internet was geplaatst, Paul Dekker een telefoontje kreeg van een 89-jarige man. Hij wilde graag de lepel eens van dichtbij bekijken. Met een loepje onderwierp de man de lepel aan een grondig onderzoek. En wat bleek, hij had het op zijn computer goed gezien! De lepel was van zijn over-overgrootvader, de kapitein van de Caroline. Zo heeft Paul Dekker de kapiteinslepel na bijna twee eeuwen terug kunnen geven aan de familie van de kapitein.

Uniek

“Het leuke van deze vondst is dat het uniek is dat je iets van een bepaald schip vindt. Een schip dat je kunt achterhalen. Het verhaal achter het voorwerp, dat is ten slotte het mooiste van het hele jutten. Zo vond ik laatst bijvoorbeeld een heel mooi bronzen beeldje dat een persoon voorstelt die een kind vast lijkt te hebben. Vreemd is dat de persoon geen gezicht heeft. Aan de hand van vorm, kleur en materiaal vermoed ik dat het om een middeleeuws voorwerp gaat. Maar het zal niet meevallen het verhaal van dit beeldje boven water te krijgen.’

Op excursie met Paul

Het is mogelijk om met Paul op excursie in Den Hoorn te gaan. Hij vertelt over de ontstaansgeschiedenis van het Texelse dorp, dat ooit aan zee lag en neemt zijn gasten mee naar een wal uit de ijstijd van 100.000 tot 140.000 jaar oud. Natuurlijk heeft hij van alles te vertellen over zijn bijzondere vondsten die in en rond Den Hoorn zijn gedaan en hij deelt interessante weetjes over de 155 schepen die in 1660 voor de Rede van Texel lagen en waarvan er na een verschrikkelijke storm nog maar 35 over waren…Voor meer info over de excursies onder leiding van Paul Dekker:
(0222) 322 100 of www.texelyurts.nl

Bronnen: https://www.texelnu.nl/ , Paul Dekker, Zilte Zaken en Tekstbureau C&M Media

Wandelen op de brede zandvlakte De Hors op Texel.

Wandelen op de brede zandvlakte De Hors op Texel.

Publicatiedatum: 05/11/2014

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.