Anne Frank
Anne Frank werd in 1929 geboren in Frankfurt am Main. Toen zij vier jaar was, vluchtte het gezin naar Amsterdam in verband met de antisemitische politiek die Hitler in Duitsland voerde. Ze kwamen terecht in de Rivierenbuurt, een nieuwbouwwijk. Anne leerde Nederlands en speelde met vriendinnetjes. Toen in 1940 Nederland werd bezet veranderde er steeds meer. De joden werden afgezonderd van de rest van de bevolking. Anne moest naar een joodse school, moest net als alle joden een ster dragen en er volgden nog veel meer anti-joodse maatregelen. Vanaf 1942 werden Joden in groten getale afgevoerd naar Oost-Europa, en het gezin Frank besloot onder te duiken.
Dagboek
Terwijl de familie ondergedoken zat in een achterhuis aan de Prinsengracht, begon Anne met het schrijven in haar dagboek. Ze schreef hoe het was in het huis en over de ervaringen van de oorlog. Ze wilde schrijfster worden en hoopte dat haar dagboek zou worden uitgegeven nadat de oorlog voorbij was. Na twee jaar ondergedoken te hebben gezeten werd de familie gearresteerd en afgevoerd naar Duitsland. Anne stierf in 1945 – net als haar zus – in Bergen-Belsen. Haar moeder overleed in Auschwitz, alleen vader Otto Frank overleefde de kampen en keerde terug naar Nederland. Hij zorgde ervoor dat twee jaar later het dagboek van Anne alsnog werd uitgegeven.
Herkenning
Juist de inzet om het dagboek gepubliceerd te krijgen heeft ervoor gezorgd dat Anne Frank zo beroemd is geworden. Er waren meer joodse kinderen als Anne die tijdens de oorlog een dagboek bijhielden, maar de meeste daarvan zijn niet gepubliceerd. Daarbij komt dat Anne heel aardig kon schrijven en positief en hoopvol was. Door de manier van schrijven van Anne komt de oorlog behoorlijk dichtbij en maken de verhalen veel indruk. Dit blijkt wel uit de vele miljoenen exemplaren van Het Achterhuis die zijn gedrukt, maar ook de theaterstukken en films over Anne Frank. Ze is een gezicht geworden van de Holocaust.
De toekomst
In 2015 is het zeventig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Voor de jongere generaties is het steeds moeilijker om zich een voorstelling van de oorlogstijd te maken of zich betrokken te voelen. Anne blijkt daarbij een grote rol te kunnen spelen. Haar verhaal is het verhaal van een gewoon meisje. Door de persoonlijke vertelling is het makkelijker je in haar te verplaatsen. In het Anne Frank Museum wordt een nieuwe opzet voorzien om juist de volgende generaties ook de achtergrondkennis bij te brengen. Zo kunnen ze het leven van Anne Frank beter in de tijd plaatsen en zal het verhaal “zowel hart als hoofd beroeren”, aldus het museum.
Auteur: Saskia Groeneboer
Publicatiedatum: 18/05/2015
Vul deze informatie aan of geef een reactie.