Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Aan de Diemerdijk

Ook in de zeventiende eeuw had een Amsterdammer behoefte aan frisse lucht en wat rust om zich heen. Rembrandt liet zijn schilderbedrijf aan de drukke Jodenbreestraat af en toe achter zich voor een flinke wandeling. Tijdens een van zijn tochten schetste hij dit boerderijtje aan de Diemerdijk. De tekening is een atelierkopie van een eigenhandige Rembrandttekening. Het origineel wordt bewaard in het Ashmolean Museum in Oxford.

Boerderij aan de Diemerdijk, atelierkopie van een eigenhandige Rembrandttekening, ca. 1640-1660.

Beeld: collectie Stadsarchief Amsterdam.

Boerderij aan de Diemerdijk, atelierkopie van een eigenhandige Rembrandttekening, ca. 1640-1660.Boerderij aan de Diemerdijk, atelierkopie van een eigenhandige Rembrandttekening, ca. 1640-1660.

Naar buiten

Je kunt het je nu moeilijk voorstellen, maar de Jodenbreestraat was oorspronkelijk een onderdeel van de langgerekte zeedijk die Amsterdam en het Amstelland beschermde tegen het IJ en de Zuiderzee. Voor Rembrandts tijd was dit stuk waterkering al binnen de stad komen te liggen, maar aan het eind van de straat, achter de toenmalige St.-Anthonispoort, liep de dijk gewoon door naar Diemen en verder. Rembrandt kon dus gemakkelijk vanuit zijn huis aan de Jodenbreestraat de dijk op wandelen, de stad uit.

Diemerdijk

Aan de Diemerdijk lagen een paar boerenbedoeninkjes, die door Rembrandt zowel in ets als op tekening zijn vastgelegd. Van beide zijn verschillende versies overgeleverd. De tekening die we hier zien wordt bewaard in het Stadsarchief. Rembrandt heeft haar gemaakt vanuit een laag perspectief; hij heeft zitten tekenen vanaf de onderdijk. Op het voorerf ligt een hooiberg, rechts daarnaast zie je een boerenkar. Achter de stal staat een rek met melkemmers, het achterdak heeft een opening met een platje voor vogels. Voor een groot deel gaat de boerderij schuil achter zwaar geboomte. Een paar vogels vliegen hoog over. Je ruikt het gras en de zware geuren van de zomer.

Dit verhaal is eerder verschenen in de Amsterdamse Schatten.Wil je meer weten over de geschiedenis van Amsterdam? Bekijk hier de openingstijden van het Stadsarchief en plan je bezoek.

Publicatiedatum: 25/05/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.