Strandje in de stad in de jaren twintig

R.H. Herwig was een gepassioneerd fotograaf en onderwijzer die al op de kweekschool zijn eigen camera in elkaar knutselde. Hier heeft hij het badplezier vastgelegd van Amsterdamse kinderen en hun ouders tijdens een hete zomerdag. De aanleg van de wijk Nieuw-Zuid was in volle gang. De foto is waarschijnlijk gemaakt in de jaren twintig. Tussen alle bouwwerkzaamheden door werd er volop gebruikgemaakt van de recreatieve mogelijkheden van de Stadionkade, waarvan nog één oever onbebouwd was.

Book 1 min

Plan Zuid

De Amsterdamse gemeenteraad vroeg architect Berlage begin twintigste eeuw een plan te ontwerpen voor de ontwikkeling van het gebied ten zuiden van de stad tussen de Schinkel en de Amstel. In 1904 presenteerde Berlage een ambitieus plan van kronkelende straten, dat bij nader inzien te kostbaar bleek om uit te voeren. In 1914 presenteerde Berlage een nieuw plan, met kaarsrechte straten en langwerpige bouwblokken, doorsneden door enkele brede hoofdassen. Dit Plan Zuid bleek beter te realiseren. In 1917 verleende de gemeenteraad zijn goedkeuring. In de stijl van de Amsterdamse School werd tussen 1917 en 1925 de wijk Nieuw-Zuid gebouwd, bestaande uit de Stadionbuurt en de Apollobuurt. Ook de Rivierenbuurt hoorde bij het plan. Bij de aanleg ontstonden er – tot vreugde van de Amsterdamse bevolking – tijdelijke situaties die zich uitstekend leenden voor recreatief gebruik.

Rand van de stad

In de linkerbovenhoek van de foto is de nieuwbouw al verrezen, aan de onderkant heerst nog landelijkheid. Een rijwiel is achteloos in het zand gesmeten, rechtsboven is een eenvoudig tentje opgezet. Kleine jongens spelen in door hun moeder gebreide badpakjes van kriebelige wol, de volwassenen zitten ontspannen aan de wal in lichte zomerkledij. En vrijwel zonder spoor van ontkleding. Dát zou later nog heel anders worden.
 
Dit artikel is eerder verschenen in de ‘Amsterdamse Schatten’.

Strandje aan het Zuider Amstelkanaal, foto door R.H. Herwig.

Beeld: collectie Stadsarchief Amsterdam.

Strandje aan het Zuider Amstelkanaal, foto door R.H. Herwig.Strandje aan het Zuider Amstelkanaal, foto door R.H. Herwig.

Wil je meer weten over de geschiedenis van Amsterdam? Bekijk hier de openingstijden van het Stadsarchief en plan je bezoek.

Publicatiedatum: 25/05/2011

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NL | EN