Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

8x yoga in Noord-Hollandse monumenten

Veel oude kerken, stadhuizen en scholen krijgen een nieuwe functie als yogacentrum. Het zijn vaak sfeervolle locaties, die rust en karakter ademen. Van de Laurentiuskerk in Weesp tot De Terp in Oudorp, wij hebben de meest inspirerende yogascholen voor je op een rijtje gezet. De combinatie van erfgoed en ontspanning zorgt voor een unieke beleving: spiritualiteit in een historische setting.

Kaatsbaan, Haarlem

Het dertiende-eeuwse Huis ter Kleef in Haarlem heeft de tand des tijds niet doorstaan. Van de eens zo machtige burcht is alleen een ruïne over, sinds het kasteel tijdens het Beleg van Haarlem (1572-1573) door de Spanjaarden opgeblazen werd. Maar een deel van de voorburcht staat nog overeind. De Kaatsbaan, te herkennen aan het opvallende torentje, heeft het Spaanse beleg overleefd. In dit gebouw uit 1560 werd vroeger gekaatst: een middeleeuws balspel dat enigszins leek op tennis. Tegenwoordig kun je er meer dan vijftien soorten yoga doen bij The Innerwork Lab. Ook bieden ze coaching, verschillende opleidingen en trainingen en kunnen de ruimtes zakelijk afgehuurd worden.

De Kaatsbaan in Haarlem. Foto: Michiel1972, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons.

Openbare Armenschool, Amsterdam

Dat de Jordaan vroeger niet de meest welvarende wijk van Amsterdam was, is bij veel mensen bekend. Niet voor niets werd aan de Laurierstraat in 1868 een Openbare Armenschool gevestigd, om kinderen uit arbeidersgezinnen onderwijs te geven. In het begin was er plaats voor 360 leerlingen, maar dat werden er steeds meer. Daarom kreeg het gebouw in 1885 een bovenverdieping. Van die ruimte wordt nu nog steeds dankbaar gebruikgemaakt door De Nieuwe Yogaschool, waar meer dan zestig (!) yoga, meditatie en ademlessen per week gegeven worden. Het is niet heel gek dat het tegenwoordig een van de meest populaire yogascholen van Amsterdam is.

De Openbare Armenschool aan de Laurierstraat in Amsterdam. Foto: Martin Alberts. Collectie Stadsarchief Amsterdam.

Stadhuis en Grote Kerk, Naarden

Ook de inwoners van het kleine vestingstadje Naarden zijn massaal aan de yoga gegaan. Op de zondagochtend wordt er speciale Vestingyoga gegeven op de zolder van het stadhuis, een rijksmonument uit 1601 met een imposante trapgevel. Met een slagzin als ‘Move, breathe & rest under an ancient roof’ kun je bijna niet verkeerd zitten. Ook in de middeleeuwse Grote Kerk, die tegenover het stadhuis ligt, kun je in de zomermaanden geregeld yogalessen volgen, in het kader van ‘Zomerse bezinning’. Een serene sfeer op een unieke locatie, die al heel wat historie meegemaakt heeft.

Luchtfoto van Naarden met de Grote Kerk en rechts daarvan het stadhuis, te herkennen aan de trapgevel. Foto: VranzVanMaaren, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Laurentiuskerk, Weesp

De Sint-Laurentiuskerk in Weesp is gebouwd in een tijd dat katholieke burgers uit hun schuilkerken kwamen en zich weer mochten laten zien in de maatschappij. Aan het eind van de negentiende eeuw verrezen overal in ons land ‘paleizen’ van kerken. In 1876 werd de Laurentiuskerk in gebruik genomen. Hoewel het neogotische interieur in de loop der tijd grotendeels vervangen is, zijn de prachtige glas-in-loodramen bewaard gebleven. Onder het licht van deze ramen kun je nu terecht voor yogalessen van YogaToday, die zowel fysiek als online gegeven worden. Ook worden er allerlei bijzondere workshops georganiseerd en kun je er elke tweede zondag van de maand terecht voor een gratis meditatie, gebaseerd op Tijn Toubers idee van ‘Stadsverlichting’.

De Herengracht in Weesp, met links de Laurentiuskerk. Foto: Arch, publiek domein, via Wikimedia Commons.

Schellingwouderkerk, Schellingwoude

In het landelijke dorp Schellingwoude, onder de rook van Amsterdam-Noord, ligt een klein wit waterstaatskerkje. Hoewel de eerste steen in 1866 gelegd werd, bevat de Schellingwouderkerk oudere interieuronderdelen van haar voorgangers. Op deze plek stond namelijk al eeuwenlang kerkgebouw, waar schippersgezinnen terecht konden voor hervormde kerkdiensten. De Schellingwouderkerk is tegenwoordig een rijksmonument dat beheerd wordt door Stadsherstel, maar onder de naam De Yogakerk worden er ook yogalessen gegeven. Je kunt er buigen en zweten in een pittoreske en romantische omgeving op een steenworp afstand van de stad. En dat met vloerverwarming.

De Schellingwouderkerk in landelijk Amsterdam-Noord. Foto: Jvhertum, publiek domein, via Wikimedia Commons.

Huishoudschool, Bussum

Ook het Heart House in de Gooise plaats Bussum is gevestigd in een monumentaal pand. Oudere Bussumers kennen de villa aan de Huizerweg nog wel als de Huishoudschool. Ook was het jarenlang de thuisbasis van de Historische Kring Bussum. Nu biedt het gebouw, dat aan de achterzijde veel verder doorloopt dan aan de voorkant zichtbaar is, ruimte aan bezoekers en bedrijven. Het is een verzamelpand voor docenten en coaches, die elk hun eigen diensten en trainingen aanbieden. Een belangrijk onderdeel daarvan vormen de dagelijkse yoga- en meditatielessen, die uiteenlopen van Yin en Restorative Healing yoga (de rustigste soort lessen) tot Vinyasa yoga (een meer dynamische en uitdagende stijl).

De voormalige Huishoudschool in Bussum is nu het Heart House. Foto: Mschapink, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons.

De Terp, Oudorp

Ten oosten van Alkmaar ligt Oudorp, met een eigen kerkje boven op een duinheuvel: De Terp. Tijdens het Beleg van Alkmaar in 1573 sloegen Spaanse soldaten hier hun kamp op. Op oude schilderijen van het Spaanse kamp is de kerk duidelijk te zien. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kerk flink te lijden had onder de oorlog. Hoewel de schade weer hersteld werd, moest een groot deel van het kerkje in 1850 wegens bouwvalligheid worden gesloopt. Een houten exemplaar verving de Romaanse kerktoren. Ondanks is de kerk grondig gerestaureerd. Daardoor is er tegenwoordig plaats voor concerten en yogasessies. Op de agenda staat onder meer klankhealing en Yoga Nidra.

Het witte kerkje ‘De Terp’ in Oudorp. Foto: Marcel Plaatsman, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Doopgezinde kerk, Hilversum

De Doopsgezinde kerk aan de Boomberglaan in Hilversum is in 1940 gebouwd ter vervanging van een negentiende-eeuwse kerk. De bijbehorende pastorie uit 1885 van de bekende architect G.B. Salm staat er nog wel. Sinds december 2008 stond de kerk leeg en twee jaar later is hij verkocht. Na een grote verbouwing is het nu een Centrum voor Healing en Meditatie, waar workshops, trainingen en yogalessen worden gegeven door Ananda Yoga. Als combinatie tussen sport en spiritualiteit past yoga goed binnen de religieuze sfeer van de kerk. De lichte ruimte met tuin leent zich perfect voor een ‘zenvolle’ zondagmiddag.

De Doopsgezinde kerk aan de Boomberglaan in Hilversum. Foto: AcroniusZ, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons.

Tekst: Sarah Remmerts de Vries

Publicatiedatum: 17/02/2025

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.