Zuidoostbeemster

Stolp De Broedersbouw in oude glorie hersteld Stolpverhaal uit de Beemster Een bijzonder 'watermonument' van de Stelling van Amsterdam Noordfront. ">Fort aan de Jisperweg: leven van een fortsoldaat ging niet over rozen Noordfront. ">Fort aan de Middenweg: bijzondere duinvegetatie op versoberd fort Noordfront begint Fort aan de Nekkerweg aan een nieuw leven als hotel en wellness resort. ">Fort aan de Nekkerweg: britsen maken plaats voor kingsize hotelbedden Vredenburg Van fort tot resort

Soldaten in de Beemster

Vier dagen na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, op 1 augustus 1914, kondigde de Nederlandse regering de mobilisatie af. Binnen een paar dagen werden 200.000 man onder de wapenen gebracht. De Stelling van Amsterdam kreeg een bezetting van zo’n 10.000 man. De soldaten die de forten gingen bemannen, werden voor een groot deel ingekwartierd bij particulieren.

>

Van en naar de Beemster

Buitenlandse reizigers die in de zeventiende en achttiende eeuw de Republiek bezochten roemden bijna unaniem de fantastische verbindingsmogelijkheden die de trekschuit bood. De Beemsterringvaart hoorde bij het traject van de belangrijke vijfstedentrekvaart, de “A7 van de Gouden Eeuw”. De meeste Beemsterlingen kwamen echter pas uit hun isolement toen vanaf 1895 de stoomtram ging rijden.

>

Stolpverhaal uit de Beemster

Aan de Zuiderweg in de Beemster is het bont en lijkt het klimaat milder. Een mediterraan windje waait door beloverde fruitbomen. Hier heerst een aangenaam ontspannen sfeer. Zo anders dan in het jachtige elders.

>

Vredenburg

Waar nu kassen en een fruitboomgaard liggen, stond de vanaf 1647 de meest Palladiaanse villa van Nederland. Op de brug naar het naastgelegen Zuiderweg 68 staan hekpijlers met het opschrift Vredenburgh. Wat is er gebeurd?

>

Van fort tot resort

Het Fort aan de Nekkerweg is vanaf de zomer 2011 met een grote financiĆ«le bijdrage van de Provincie Noord-Holland gerestaureerd. Momenteel wordt het ingericht tot een stijlvol Spa – Welnesshotel genaamd Fortresort Beemster. Het verloop van deze restauratie is in beeld gebracht.

>