Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Zuidoostbeemster

Fort benoorden Purmerend Fort aan de Nekkerweg Fort aan de Middenweg Fort bij Kwadijk Stolp De Broedersbouw in oude glorie hersteld Stolpverhaal uit de Beemster Stelling van Amsterdam: Noordfront Een bijzonder 'watermonument' van de Stelling van Amsterdam Vredenburg

Fort benoorden Purmerend

Fort benoorden Purmerend is onderdeel van het Noordfront van de Stelling van Amsterdam. Vanuit het fort moesten de Beemsterringdijk, Purmerenderweg en Rijperweg verdedigd worden.

>

Fort aan de Nekkerweg

Fort aan de Nekkerweg is onderdeel van het Noordfront van de Stelling van Amsterdam. Het fort moest voorkomen dat vijandelijke troepen over de verhoogde Nekkerweg en Volgerweg binnen konden dringen.

>

Fort aan de Middenweg

Het Fort aan de Middenweg ligt aan de zuidelijke ringvaart van de Beemsterpolder. Samen met het Fort aan de Jisperweg werd dit fort als laatste gebouwd in de Stelling van Amsterdam.

>

Fort bij Kwadijk

Vlak boven Purmerend had het Fort bij Kwadijk moeten staan. De bouw werd kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog stopgezet, waardoor het fort nooit werd voltooid.

>

Stolpverhaal uit de Beemster

Aan de Zuiderweg in de Beemster is het bont en lijkt het klimaat milder. Een mediterraan windje waait door beloverde fruitbomen. Hier heerst een aangenaam ontspannen sfeer. Zo anders dan in het jachtige elders.

>

Stelling van Amsterdam: Noordfront

De QR-route Stelling van Amsterdam komt langs alle 46 forten en batterijen van deze 135 kilometer lange verdedigingslinie rondom de hoofdstad. Dit onderdeel van de route loopt langs het Noordfront, dat begint bij het Fort bij Edam en eindigt bij het Fort bij Spijkerboor.

>

Vredenburg

Waar nu kassen en een fruitboomgaard liggen, stond de vanaf 1647 de meest Palladiaanse villa van Nederland. Op de brug naar het naastgelegen Zuiderweg 68 staan hekpijlers met het opschrift Vredenburgh. Wat is er gebeurd?

>