Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Stolp De Broedersbouw in oude glorie hersteld

Het is een van de grootste boerderijen van de Beemster en een baken in het Hollandse landschap: stolpboerderij De Broedersbouw aan de Oostdijk.

De statige herenboerderij is in 1742 gebouwd op de plaats van een oudere boerderij. Hoewel het tegenwoordig als een van de oudste boerderijen van de Beemster wordt gezien, was het een zeer moderne boerderij voor zijn tijd. Met zijn zeventien meter hoge rietgedekte dak vormt de stolp al meer dan 250 jaar lang een herkenningspunt in Zuidoostbeemster.

Boerderij Broedersbouw, 1969. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

Monumentale boerderij

De Broedersbouw, die de status van Rijksmonument heeft, is bijna 28 meter lang en 22 meter breed. Tot 1950 is er weinig aan de boerderij veranderd. Binnen bevinden zich nog de historische bedsteden en betegelde schouwen. In de voorgevel zijn de zogenaamde ‘darsdeuren’ te zien, die vroeger leidden naar de paardenstal. Ook was er een stal voor koeien aanwezig. De ruimte onder het hoge, puntige dak werd in de wintertijd gebruikt voor de opslag van hooi.

Sinds 1878 is de boerderij bewoond geweest door de familie van de laatste boer, Piet Kooij. Met zijn vertrek in 2015 heeft De Broedersbouw zijn oorspronkelijke boerenfunctie verloren. In een groots restauratieproject is de stolpboerderij de afgelopen jaren in oude glorie hersteld. De stolp is uitgebreid verbouwd en het landgoed van anderhalve hectare opnieuw aangelegd.

Maarten Oortwijn, Boerderij Broedersbouw aan de Oostdijk 13, ca. 1960. Collectie Provinciale Atlas, Noord-Hollands Archief.

Nieuwe bewoners

Binnen zijn negen appartementen gerealiseerd, waarbij geprobeerd is om de oorspronkelijke structuur van de stolp zoveel mogelijk te volgen. Karakteristieke interieurelementen zijn behouden gebleven en nieuwe toevoegingen zijn duidelijk onderscheiden van het originele gebouw.

De appartementen in dit stukje landelijk erfgoed zijn inmiddels allemaal bewoond. Dankzij deze herbestemming is De Broedersbouw behouden gebleven voor de toekomst.

Tekst: Sarah Remmerts de Vries

Bronnen:
Mooi Noord-Holland
Sander Douma Architecten
Erfgoedstem
Boerderijenstichting Noord-Holland: Vrienden van de Stolp

Publicatiedatum: 02/04/2019

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.