Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Willem II, graaf van Holland en Rooms-koning van het Duitse Rijk

Om het verhaal van Floris V te begrijpen, en te snappen waarom hij zoveel dwangburchten en kastelen bouwde, verdiepen we ons eerst in zijn vader: Willem II.

links: Willem II afgebeeld met keizerskroon en keizersmantel met rechts zijn zoon Floris V. rechts: graaf Willem II kondigt een wet af over waterbeheer, om overstromingen te voorkomen

Steun van de paus
Willem II verloor in 1234 op zevenjarige leeftijd zijn eigen vader, Floris IV. Omdat de kleine Willem te jong was om het graafschap te besturen, namen zijn ooms die taak waar. In 1239 werd hij meerderjarig, en kreeg hij een rol in de internationale politiek. Acht jaar later, in 1247, werd hij gekozen tot Rooms-koning van het Duitse Rijk met steun van Paus Innocentius IV.

Erkenning
Het kostte Willem moeite om als koning erkenning te krijgen. In 1248 had hij de kroningsstad Aken veroverd met behulp van de Westfriezen, die de stad op spectaculaire wijze met bronwater hadden laten onderlopen. In 1252 werd hij opnieuw gekozen. Pas daarna werd hij als echte koning beschouwd.

In die roerige periode van zijn leven trouwde Willem met Elisabeth van Brunswijk. Twee jaar later, waarschijnlijk op 24 juni 1254, werd hun zoon Floris V geboren.

Strijd met Westfriesland
Ondertussen had de paus Willem uitgenodigd om zich in Rome tot keizer te laten kronen. Daarom veroverde Willem in februari 1255 de burcht Trifels, waar de kroningsinsignia werden bewaard.

Maar in plaats van naar Rome te vertrekken, ging hij naar Holland, waar hij nog een appeltje te schillen had met de Westfriezen. Dat werd hem fataal. In de winter van 1256 reed hij te ver voor zijn troepen uit. Willem zakte met zijn paard door het ijs en werd door de Westfriezen doodgeslagen.

Begraven
Zijn lijk werd begraven onder een boerderij in Hoogwoud. Zesentwintig jaar later vond zijn zoon Floris het daar terug. Een oude boer zou hem onder dwang de juiste plek hebben aangewezen. Floris liet de resten van zijn vader voorgoed begraven in de abdijkerk van Middelburg.

Publicatiedatum: 08/03/2012

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.