Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

VR tour over de Stelling van Amsterdam

Vlieg in vogelvlucht over de forten van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, met de spectaculaire VR tour van Dronewatch!

Wiebe de Jager van Dronewatch maakte voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam een 360º luchtfototour. Vanaf een hoogte van ca. 50 meter werden de forten, batterijen, vestingsteden en andere locaties gefotografeerd. Per locatie werden 25 afzonderlijke foto’s gemaakt, die nadien op de computer aan elkaar werden gestitched tot 360º luchtfoto’s met een resolutie van maar liefst 112 megapixels. Hierdoor zijn er flink wat details zichtbaar en kan men aardig inzoomen.

Het Fort aan de Nekkerweg bij zonsopkomst. Foto: Wiebe de Jager / Dronewatch.

Stelling van Amsterdam

In het vredige weidelandschap rondom Amsterdam ligt een kring van militaire verdedigingswerken verscholen, de Stelling van Amsterdam. Het grootste deel van deze verdedigingslinie, die tussen 1880 en 1920 is aangelegd, wordt aan het zicht onttrokken. Zelfs de 42 robuuste forten gaan gedeeltelijk schuil onder met gras bedekte aarden wallen. Het belangrijkste aspect van de Stelling, het inundatiesysteem, is tevens het meest onzichtbare. Het bestaat uit een ingenieus stelsel van sluizen, dammen en kanalen waarmee de hoofdstad, in geval van een buitenlandse aanval, door een kring van water beschermd kon worden.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland. De waterlinie is tussen 1815 en 1940 aangelegd en loopt van het IJsselmeer tot de Biesbosch. De Linie bestaat uit een prachtig snoer van twee kastelen, vijf vestingsteden, 60 forten, een ingenieus systeem van sluizen, dijken, kanalen en maar liefst 550 bunkers. Veel militaire objecten langs dit 85 km lange verdedigingswerk zijn gerestaureerd en herbestemd. In de forten, kastelen en vestingsteden vindt je tegenwoordig musea, bezoekerscentra, café-restaurants en creatieve bedrijvigheid.

Bron: Stichting Liniebreed Ondernemen

Publicatiedatum: 27/05/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.