Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Lage Landen brengt parels uit het Rijks naar Hoorn

Het Westfries Museum presenteert de reizende tentoonstelling Lage Landen. Een reis door de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst aan de hand van veertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum, aangevuld met een tiental recente aanwinsten uit de eigen collectie.

Als één ding duidelijk wordt uit de rijke collectie van het Rijksmuseum, dan is het dat schilders al eeuwen geboeid zijn door het Nederlandse landschap. Op de expositie Lage Landen zijn veertig landschappen uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw te zien. Ze zijn van bekende schilders als Jacob van Ruisdael, Paul Gabriël en van kunstenaars van recenter datum, zoals Jozef Israëls, de broers Jacob en Willem Maris en Willem Roelofs.

De werken geven een prachtig overzicht van de uiteenlopende landschappen die Nederland ooit rijk was. Op de expositie zijn ze ingedeeld in vier categorieën: ‘droog en woest’, ‘nat en drassig’, ‘koeien en paarden’ en ‘landarbeiders en landheren’. Die laatste twee laten zien dat er in de expositie ook aandacht is voor het dier en de mens in het Nederlandse landschap.

Lage Landen Vissers en boeren Arent Arentsz circa 1630, collectie Rijksmuseum

Prikkelende audiotour

Bij de veertig schilderijen hoort een boeiende en afwisselende audiotour met gedichten, muziek en observaties van bekende Nederlanders en deskundigen. Zo wordt de bezoeker van de expositie geprikkeld na te denken over de vraag of het landschap dat ons omringt en dat wij als Nederlanders al eeuwenlang vormgeven van invloed is op onze identiteit.

Aanvulling uit eigen collectie

Het Westfries Museum vult de veertig landschappen uit het Rijksmuseum aan met een tiental werken uit de eigen collectie, die nog niet eerder aan het publiek zijn getoond. Het gaat om landschappen van onder andere George Hendrik Breitner, Anton Mauve en Johan Hendrik Weissenbruch. Ze zijn onderdeel van groot legaat dat kunstverzamelaar Frans Le Cocq d’Armandville het museum in 2017 naliet.

George Hendrik Breitner – Tuindersvrouw, Westfries Museum (collectie Frans le Cocq d’Armandville)

Landschappen door het oog van de camera

In de tentoonstelling Lage Landen is ook aandacht voor het hedendaagse landschap. Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck van Atelier NL  hebben een fotoproject bedacht. Daarmee willen ze het publiek als een schilder naar het landschap laten kijken om zo de rijkdom van het Westfriese landschap te ontdekken.

Dit voorjaar plaatsten zij zelf ontworpen ‘uitzichtpalen’ op twintig karakteristieke uitzichtpunten. Inwoners en passanten worden uitgenodigd om, gebruikmakend van de palen als statief, met hun mobiele telefoon, een foto van het landschap te maken.. Het effect is een landschap dat hetzelfde blijft, maar wisselt door de seizoenen, de weersomstandigheden en het licht van de dag. Het resultaat is live te zien gedurende de gehele tentoonstelling en nu al op de website www.mijnomringdijk.nl.

De foto van burgemeester Ronald Wortelboer (gemeente Stede Broec) bij Wijdenes. Foto: Westfries Museum

De tentoonstelling is van 10 juni tot 1 oktober 2018 te zien. Kijk voor meer informatie over Lage Landen, de tentoonstellingsreeks en het programma van het Westfries Museum op:  www.schattenuithetrijks.nl of https://www.wfm.nl/lage-landen.

Museum van de Gouden Eeuw

Het Westfries Museum in Hoorn is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen.

Publicatiedatum: 17/05/2018

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.