Met ruim 80 foto’s en voorwerpen uit de collectie van het Amsterdam Museum en het Stadsarchief maakt Van der Laan duidelijk hoe Amsterdammers in het verleden omgingen met de uitdagingen die horen bij snelle groei en economische bloei. Hij hoopte hiermee een aanzet te geven tot een goed gesprek over de toekomst van de stad. Bij hoge uitzondering is voor deze tentoonstelling de gehele Amsterdam Galerij beschikbaar gesteld. Deze gratis toegankelijke museumstraat van het Amsterdam Museum is dagelijks geopend tussen 10 en 17 uur.
De groeiende stad
‘’Wij hebben met z’n allen een enorm probleem: dat we in zo ongeveer de mooiste en fijnste stad van de wereld wonen,’’ aldus Eberhard van der Laan (1955-2017). Steeds meer mensen willen in Amsterdam wonen en werken en de afgelopen jaren is Amsterdam razendsnel gegroeid. Meer werk, meer bewoners, meer toeristen, meer nieuwbouw. Maar ook: meer drukte op straat, meer overlast en een oververhitte huizenmarkt.
In de tentoonstelling blikt Van der Laan terug op perioden van snelle groei in het verleden. Nooit zonder groeipijn, maar wel met zijn favoriete stad als resultaat. Zo was de grachtengordel nooit gegraven als er in het begin van de 17e eeuw niet een groot tekort aan woonruimte was, en waren het Concertgebouw en het Vondelpark er nooit gekomen zonder de economische bloei in de 19e eeuw. Door te laten zien hoe Amsterdammers vroeger omgingen met de uitdagingen van een rap groeiende stad, wil Van der Laan ons laten nadenken over oplossingen voor het Amsterdam van vandaag en van de toekomst.
De keuze van Van der Laan
Als gastconservator had Eberhard van der Laan duidelijk voor ogen welk verhaal hij wilde vertellen. Een keuze maken uit de enorme collectie van de stad bleek een lastige opgave. Tijdens zijn bezoek aan het depot van het Amsterdam Museum, waar ruim 90.000 voorwerpen bewaard worden, waren er vele schilderijen, standbeelden en andere objecten waarover Van der Laan iets wilde vertellen. Zijn uiteindelijke selectie omvat zowel historische als eigentijdse voorwerpen. Zo zijn er in de tentoonstelling schilderijen en prenten te zien die iets vertellen over de groei van de stad in de Gouden Eeuw maar ook foto’s die tonen dat toerisme een eeuw geleden ook al zorgde voor overlast. Ook zijn er hedendaagse voorwerpen zoals een blowverbod-bord ter voorkoming van overlast van hangjongeren. Van der Laan schenkt in de tentoonstelling ook aandacht aan stadsbestuurders als Floor Wibaut, Monne de Miranda en Jan Schaefer die een grote invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de stad Amsterdam.
De Amsterdam Galerij
Al sinds 1975 is de Amsterdam Galerij, voorheen Schuttersgalerij, een gratis toegankelijke museumstraat waar jaarlijks 450.000 mensen kennismaken met de geschiedenis van de stad. Door de tentoonstelling juist op deze locatie te organiseren hoopt het Amsterdam Museum zoveel mogelijk mensen het verhaal van Van der Laan te laten ervaren. Ontwerpbureau Kossmann.dejong is de uitdaging aangegaan om het ontwerp te maken voor de tentoonstelling. De collectie krijgt een plaats te midden van steigers en steigerdoeken, die symboliseren dat de stad nooit af en altijd in aanbouw is.
Activiteiten
In en rondom de tentoonstelling worden diverse activiteiten georganiseerd. Zo is er een samenwerkingsverband met het festival We Make the City, dat van 20 tot 24 juni plaatsvindt op meerdere locaties door heel Amsterdam met allerlei activiteiten rondom de toekomst van de stad.
De tentoonstelling wordt financieel ondersteund door onder andere het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, het drs. Cor van Zadelhoff Fonds, Hemubo Almere, Hillen & Roosen, Rabobank en Kennedy Van der Laan.
Publicatiedatum: 16/05/2018
Vul deze informatie aan of geef een reactie.