Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Huis van Hilde open online

Archeologiemuseum Huis van Hilde heeft de afgelopen maanden gebruikt om een deel van de tentoonstellingen opnieuw in te richten en te vernieuwen. De komende maanden toont het museum deze vernieuwingen alvast online. De video’s verschijnen op de social media kanalen: Facebook, Instagram en Twitter, en op de website Huis van Hilde. Huis van Hilde hoopt haar deuren weer snel te kunnen openen zodat bezoekers weer echt oog in oog kunnen staan met het verleden van Noord-Holland.

Nationale Museumweek

De aftrap van deze online openstelling is tijdens de Nationale Museumweek. Het museum sluit aan bij het thema van deze week: #OnsEchteGoud. Tijdens deze week zullen de eerste twee video’s online verschijnen. Het is het eerste jaar dat Huis van Hilde meedoet aan de Nationale Museumweek, aangezien het archeologiecentrum in oktober vorig jaar de museumstatus kreeg.

De eerste video toont de vernieuwing en herinrichting van de vaste tentoonstelling, met als hoogtepunt de nieuwe 17e-eeuwse vleugel. De tweede video geeft een preview over de nieuwste tijdelijke tentoonstelling ‘Leven in Lagen. De mens in het Noord-Hollandse landschap’. In deze tentoonstelling wordt de invloed van het landschap op de mens en vice versa door de eeuwen heen uitgelegd aan de hand van prachtige vondsten en prenten. Deze tentoonstelling sluit aan bij het themajaar ‘Ode aan het landschap’ van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

Exclusieve presentatie: Oudste dwarsfluit van Nederland

In de maand mei is de oudste dwarsfluit van Nederland hoofdrolspeler in de derde online openingsvideo. Deze unieke vondst uit de 16e eeuw werd in 2017 gevonden in een scheepswrak in het Markermeer vlakbij Warder. Hij werd ontdekt door een archeologisch duikteam van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De fluit is tijdens een speciale bijeenkomst in het Rijksmuseum voor het eerst gepresenteerd. Publiek kan de dwarsfluit de komende maanden alleen zien in Huis van Hilde. Vanwege de locatie van de vindplaats zal de dwarsfluit worden bewaard in het archeologische depot van de provincie Noord-Holland, oftewel Huis van Hilde. De fluit krijgt de komende periode een prominente plek in het museum en in de video krijgen kijkers meer achtergrondinformatie over deze vondst. Ook kunnen ze horen hoe deze dwarsfluit heeft geklonken.

Twee nieuwe mensfiguren

Tenslotte worden in juni – tijdens de laatste online openingsvideo – twee spiksplinternieuwe mensfiguren onthuld. Deze koopman en zijn vrouw uit de 17e eeuw zijn vanaf dan de vaste bewoners van de nieuwe vaste tentoonstelling. De kleding, haardracht en accessoires zijn zo waarheidsgetrouw mogelijk nagemaakt door Susanne Spruijt (Het Atelier van Toen) en Mieneke van Gogh (Van Gogh Modelmaking) en het resultaat is levensecht. In de video wordt het koopmansstel op feestelijke wijze onthuld. Deze onthulling vormt tevens het startsein van een online-namenwedstrijd waar iedereen de hele zomer aan mee kan doen.

Bron: Huis van Hilde

Publicatiedatum: 19/04/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.