Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Postertentoonstelling ‘Ooggetuigen’

Vandaag start in Hilversum de postertentoonstelling ‘Ooggetuigen’ waarin kinderen van de International Primary School en jongeren van het A. Roland Holst College 75 jaar vrijheid herdenken en het verhaal van de lokale oorlogsgeschiedenis tot leven brengen. Luister en praat mee bij het gratis onlineprogramma over Hilversum in oorlogstijd.

Jongeren geven nieuwe kijk op Hilversum in oorlogstijd

Vandaag start in Hilversum de postertentoonstelling Ooggetuigen waarin kinderen en jongeren 75 jaar vrijheid herdenken en het verhaal van de lokale oorlogsgeschiedenis tot leven brengen. ‘Het is belangrijk dat jongeren zich leren verhouden tot de lokale oorlogsgeschiedenis’, aldus Stef van Breugel, directeur van Museum Hilversum. ‘Opdat zij zich meer bewust worden van onze geschiedenis en de vrijheid waarin we leven.’ Bij de start van de postertentoonstelling begint ook een onlineprogramma over Hilversum in oorlogstijd.

Kinderen van de International Primary School en jongeren van het A. Roland Holst College gingen aan de slag met Hilversumse verhalen en brachten met bijna 50 foto’s de geschiedenis tot leven. ‘Het unieke aan dit project is dat kinderen en jongeren worden betrokken bij de lokale geschiedenis, hun geschiedenis. Ze komen tot nieuwe inzichten en er ontstaat nieuw beeld´, aldus begeleider Ahmet Polat. ´Zo dachten enkele leerlingen dat ze niet mee konden doen met de re-enactments, omdat alleen mannen in het verzet zaten. Maar ook voor hen werden de verhalen van de oorlog relevant, gezien de vele verhalen in Hilversum over vrouwen die verzet hebben gepleegd.’ Naast het verzet komen ook onderwerpen als de hongerwinter, het gedwongen vertrek van de Joodse bevolking en de voedseldropping aan bod.

De expositie start 19 april en is tot en met 9 mei op 25 plekken in Hilversum te zien.

Online Lezingen

Je ontvangt voor aanvang van de lezing een link waarmee je de lezing via het programma Zoom kunt bewonen. De avonden beginnen om 19:30 uur en duren tot ongeveer 20.45 uur

Jong in de oorlog  – 19 april om 19:30 uur

Danique Dekker, historicus en docent geschiedenis van het A. Roland Holst College start met de lezing ‘Jong in de oorlog’. De Tweede Wereldoorlog was ook aanwezig in het dagelijks leven: Joodse klasgenootjes verdwenen van school, er was minder te eten en veel jongens en mannen verdwenen naar Duitsland of doken onder. Hij vertelt over wat er gebeurde met de leerlingen en wat er gebeurde in de omgeving van de school. Ook vraagt hij zich af hoe het zit het met het zwart-wit denken over goed en fout. Hadden we het anders kunnen of moeten doen?

Aanmelden kan via deze link.

Een Stad op Drift – 21 april om 19:30 uur

Auteur en historicus Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel vertelt over het meeslepend geschreven boek ‘Een Stad op Drift’, waarin ze een inkijk geeft in het leven van Hilversummers in bezettingstijd. Ze vertelt waarom ze heeft gekozen voor een ander perspectief, namelijk de weerslag van de bezetting in het alledaagse leven van ‘gewone mensen’ en over hoe lokale verhoudingen en lokale spelers de loop van de bezettingsgeschiedenis beïnvloedden. Aan de hand van verschillende levenslijnen wordt het verhaal van de bezetting, in de gemeente en in Nederland, aanschouwelijk gemaakt.

Aanmelden kan via deze link.

Ooggetuigen –22 april om 19:30 uur

‘Ik heb meer over de lokale geschiedenis geleerd in de afgelopen twee dagen dan in al die jaren. Het is een beetje alsof je in een tijdmachine stapt!’, aldus een enthousiaste leerling. Het verhalenprogramma wordt afgesloten met ervaringsverhalen van jongeren, docenten en begeleider Ahmet Polat. Een avond met verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Hilversum.

Aanmelden kan via deze link.

Bron: Museum Hilversum

Publicatiedatum: 19/04/2021

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.