Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Amsterdamse musea gaan voorzichtig weer open

De Amsterdamse musea zijn binnenkort weer te bezoeken. Vanaf 1 juni gooit het Rijksmuseum de deuren open, het Rembrandthuis volgt een dag later.

Minder mensen zullen het Rijksmuseum tegelijkertijd kunnen bezoeken en er worden extra hygiëne-maatregelen genomen. Alle zalen zijn te bezoeken, behalve de Bibliotheek, maar de tentoonstelling Carvaggio-Bernini: Barok in Rome is in ieder geval weer te bezichtigen, tot en met 13 september.

Het museum heeft drie hoofdroutes uitgestippeld langs ‘het beste van het Rijksmuseum.’ Die routes zijn duidelijk aangegeven, maar zelf een route lopen mag natuurlijk ook. Houd wel rekening met de pijlen die éénrichtingsverkeer aangeven. Tickets en starttijden kun je vooraf boeken op de website van het Rijksmuseum. Een starttijd reserveren is verplicht, ook met Vriendenpas, Museumkaart of Bank Giroloterij VIP-kaart.

Het Rijksmuseum opent op 1 juni weer de deuren voor publiek. Foto: John Lewis Marshall, 2014. Via Rijksmuseum Amsterdam.

Het Amsterdamse Verzetsmuseum doet ook 1 juni, Tweede Pinksterdag, de deuren weer open en wel om 12 uur. Ook hier, maar dat geldt eigenlijk voor alle musea, moet via de website een e-ticket met starttijd worden gekocht, zodat er anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Bij het Verzetsmuseum Junior kunnen hooguit vier gezinnen tegelijk naar binnen.

Aangezien de balievrijwilligers van het Verzetsmuseum veelal kwetsbare ouderen zijn, wordt voor het bemensen van de balies kantoorpersoneel en vrijwilligers van de KLM ingezet. De succesvolle wisseltentoonstelling Mode op de bon was vlak voor de coronacrisis al tot en met 6 september verlengd.

De tentoonstelling HIER. Zwart in Rembrandts tijd is vanaf 2 juni weer te bezoeken. Foto: Museum Het Rembrandthuis.

Museum Het Rembrandthuis gaat 2 juni weer open. Kaartjes dienen via de website worden gekocht en er wordt gewerkt met een tijdslot, zodat er niet meer dan 50 bezoekers tegelijkertijd in het museum aanwezig zijn. Het museum is voorlopig van dinsdag tot en met zondag geopend. De tentoonstelling HIER. Zwart in Rambrandts tijd is tot en met 6 september verlengd. Er zijn topwerken te zien als ‘Koning Caspar’ van Hendrick Heerschop en ‘Tronie van een jongen met tulband’ van Gerrit Dou.

De vaste tentoonstelling Amsterdam DNA in het Amsterdam Museum. Foto: Amsterdam Museum.

Ook het Amsterdam Museum heeft de deuren weer geopend. Er zijn maatregelen genomen zodat bezoekers op een veilige en rustige manier het museum kunnen beleven. Zo dient vooraf een kaartje voor een tijdvak te worden gereserveerd. Er zijn éénrichtingslooproutes aangebracht, zodat iedereen anderhalve meter afstand kan houden. Bezoekers kunnen alleen nog via de hoofdingang aan de Kalverstraat 92 naar binnen.

Er zijn momenteel twee tentoonstellingen te zien. Amsterdam DNA geeft in een éénrichtingsparcours van een uur een boeiend overzicht  van de geschiedenis van de stad. Aansluitend is er nog de tentoonstelling Amsterdam Wereld-Stad, die de relatie tussen Amsterdam en de rest van de wereld in beeld brengt. Wie meer in bier of in vrouwen van Nieuw-West is geïnteresseerd, kan beter even tot 10 juli wachten, want dan gaan er nieuwe exposities over deze thema’s van start.

De binnenplaats van het Stadsbestedelingenhuis. Via Stadsarchief Amsterdam.

Het Stadsarchief Amsterdam is ook weer open, met een tentoonstelling over vondelingen. Rond 1800 werden in het verarmde Amsterdam jaarlijkse honderden kinderen te vondeling gelegd. Zij werden opgenomen in het Aalmoezeniersweeshuis aan de Prinsensgracht. Bij de te vondeling gelegde baby’s werd vaak een persoonlijk briefje van de moeder aangetroffen. Deze hartenkreten geven een indringend en ontroerend beeld van het lot van de kinderen en het verdriet van de moeders, de armste bewoners van de stad.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 22/05/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.