Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Mini-docu over zwart in Rembrandts tijd

Hadden ze weer eens een bijzondere tentoonstelling, konden ze de deuren na een week al weer sluiten. Nu gaat het Rembrandthuis maar digitaal.

‘HIER. Zwart in Rembrandts tijd’, zoals de nieuwste tentoonstelling heet, zal ongetwijfeld worden verlengd, zodra de deuren weer open gaan. Maar intussen heeft het Amsterdamse museum filmmaker Milan Amzic gevraagd een mini-documentaire te maken, zodat we alvast een indruk kunnen krijgen waar de tentoonstelling over gaat.

‘HIER. Zwart in Rembrandts tijd’ laat zien dat er veel zwarte mensen zijn afgebeeld in de 17e-eeuwse Hollandse kunst, vooral tussen 1620 en 1660. En niet alleen als bediende van de ‘witte elite’, zoals je wellicht zou verwachten. Zwarte mensen zijn in allerlei rollen te zien, niet als karikatuur of stereotype, maar levensecht en herkenbaar, aldus het Rembrandthuis. Dat levert een rijk scala aan portretten op. Vanuit heel Europa heeft het Rembrandthuis die in de tentoonstelling samengebracht.

Beelden uit de tentoonstelling ‘HIER. Zwart in Rembrandts tijd’. Via Museum Het Rembrandthuis.

Los van deze mini-documentaire, zal het museum, zolang het gesloten is, via de website en sociale media allerlei verhalen uit het museum vertellen: over de kamers in Rembrandts oude huis, over de collectie etsen en over de tentoonstelling ‘HIER. Zwart in Rembrandts tijd.’

De nieuwe websitepagina Rembrandt Thuis zal regelmatig worden aangevuld met onder andere tutorials van de populaire demonstraties, zoals verfbereiding en etsen als Rembrandt. Op Instagram, Facebook en Twitter is men, net als vele musea wereldwijd, actief onder hashtag #MuseumFronHome.

Tekst: Arnoud van Soest

Publicatiedatum: 28/04/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.