Oneindig Noord-HollandBeleef de geschiedenis van jouw provincie
NL | EN

Allerlaatste boekenmarkt Museum In ‘t Houten Huis

Tijdens de Open Monumentendag van zondag 13 september in De Rijp, Graft en Schermer, houdt Museum In ’t Houten Huis de allerlaatste boekenmarkt. In het gratis toegankelijke museum, of bij mooi weer op het terras, worden boeken met een vriendelijke prijs aanboden. Het bezoek kan gecombineerd worden met de bezichtiging van het monument waarin het museum is gevestigd, een voormalig weeshuis. Ook de tentoonstellingen kunnen worden bezocht; onlangs is de tentoonstelling 'Rijke Rijpers' van start gegaan over koopmannen in De Rijp.

Boekenmarkt tijdens Open Monumentendag

Tijdens de Open Monumentendag van zondag 13 september – 11.00 tot 17.00 uur–houdt het museum, voor de laatste keer een boekenmarkt. Deze zijdelingse activiteit van het museum wordt om verschillende redenen stopgezet. Grote aanjager van de boekenmarkt is jarenlang Leo den Engelse geweest, waarvoor het museum hem veel dank is verschuldigd.

Het gaat grotendeels om Nederlandstalige boeken. De onderwerpen zijn divers van aard: geschiedenis, foto, literatuur, kunst, topografie, detectives, koken en kinderboeken. Specifiek zijn er vele maritieme boeken te koop. Alle boeken verkeren in behoorlijk goede staat en worden voor een vriendelijke prijs aangeboden.

Tentoonstelling ‘Rijke Rijpers’

Het bezoek kan gecombineerd worden met de bezichtiging van het monument waarin het museum is gevestigd, een voormalig weeshuis. Ook de tentoonstellingen kunnen worden bezocht; onlangs is de tentoonstelling ‘Rijke Rijpers’ van start gegaan. De tentoonstelling is geënt op het nieuwe boek ‘Koopman in De Rijp’ van Leo den Engelse, dat handelt over drie Rijper families, doorgaans welgesteld en soms zelfs puissant rijk. Wat in de geschiedenis is weggezakt is dat De Rijp in de zeventiende eeuw samen met de Zaanstreek het eerste industriegebied van Europa was. Daar is met deze tentoonstelling, die loopt van 21 augustus tot en met 17 januari 2021, weer aandacht voor.

Het museum ligt aan de Tuingracht in De Rijp (foto J.M. Pekelharing).

Het raadhuis van Graft, dat tot op heden gesloten was vanwege corona, is zondag 13 september eenmalig gratis te bezichtigen. Uiteraard zijn de coranamaatregelen van kracht in zowel het museum, het terras als het raadhuis.

Bron: Museum In ’t Houten Huis, museum voor het Schermereiland

 

 

Publicatiedatum: 09/09/2020

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vereiste velden zijn gemarkeerd met *. Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.